Nieuws50Plus

Oprichter Jan Nagel wil partijvoorzitter 50Plus worden

Jan Nagel, oud-senator en oprichter van 50Plus, wil voorzitter worden van de partij. Hij zei in het tv-programma Op1 dat hij lang had geaarzeld maar tot het besluit is gekomen na overleg met zijn kinderen en vooral zijn vrouw, die hem aanspoorde het te doen. Vrijdagavond sloot de termijn voor mensen om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap en andere bestuursfuncties.

Jan Nagel heeft zich gemeld voor het voorzitterschap van 50Plus, de partij die hij ooit oprichtte. Beeld ANP
Jan Nagel heeft zich gemeld voor het voorzitterschap van 50Plus, de partij die hij ooit oprichtte.Beeld ANP

Scheidend partijvoorzitter Geert Dales wenst Nagel veel succes, liet hij weten in een eerste reactie. Hij had Nagel zelf opgeroepen zich te kandideren. Het is volgens hem in ieder geval iemand die weet hoe het op en om het Binnenhof werkt. ‘Dat kan je van geen van de andere kandidaat-voorzitters zeggen’, aldus Dales, die zijn werk nog afrondt. Hij voorspelt dat de nieuwe voorzitter een heel zware taak zal krijgen om alles weer aan de gang te krijgen en de Kamerverkiezingen voor te bereiden.

De ouderenpartij wordt al jaren verscheurd door ruzies. Dales trad in 2018 juist aan om rust te brengen. De afgelopen weken kwamen de conflicten toch weer naar boven en leidden tot het vertrek van fractievoorzitter Henk Krol en het aangekondigde vertrek van Dales en zijn medebestuurders. De fractie in de Tweede Kamer had het vertrouwen opgezegd in Dales, omdat ze zijn bestuursstijl laakten en tegen zijn vermeende ambities waren om zelf de Kamer in te gaan.

Nagel was een van de kopstukken bij 50PLUS die aandrongen op het vertrek van Dales. Alleen Krol bleef hem steunen. Krol stapte niet lang daarna ook uit de partij en begon de Partij voor de Toekomst.

Tuinkabouters

Dales waarschuwde Nagel deze week voor het in zijn ogen lage niveau van de kandidaten die zich hadden gemeld om de nieuwe voorzitter te worden. Dales vreesde dat straks ‘een stel bestuurlijke tuinkabouters zonder enig politiek benul’ de dienst zouden uitmaken bij de ouderenpartij. Nagel zei bij Op1 dat er wel degelijk capabele mensen tussen zitten.

Volgens Dales zijn er nu acht kandidaten voor het voorzitterschap en ‘nog een reeks kandidaten voor de andere bestuursvacatures’. De digitale ledenvergadering kiest het nieuwe bestuur op 1 augustus. Dales verwacht veel deelnemers aan de vergadering, omdat alle leden makkelijk toegang hebben tot de stemming, veel meer dan op een partijcongres.

Nagel was al eerder (interim-)voorzitter van 50Plus en was ook betrokken bij de oprichting van andere partijen. Ooit was hij lid van de PvdA. Hij zat tot 2019 in de Eerste Kamer voor 50Plus.

Meer over