nieuws50plus

Oprichter Jan Nagel opnieuw voorzitter 50Plus

Jan Nagel is de nieuwe partijvoorzitter van 50Plus. Op de digitale ledenvergadering van de partij had de 81-jarige Nagel zaterdag twee stemrondes nodig om een meerderheid van 58 procent van de stemmen achter zich te krijgen.

Het is aan  Nagel om de rust in de partij terug te brengen. Beeld ANP
Het is aan Nagel om de rust in de partij terug te brengen.Beeld ANP

Met Nagel heft 50Plus haar prominentste oprichter weer op het schild. Sinds 2009 was de voormalig PvdA-senator al gedurende drie periodes voorzitter van ‘zijn’ partij. In zijn toelichting per videoverbinding stelde Nagel dat zijn kandidatuur voortkwam uit ‘puur idealisme’ en de drang om 50Plus terug te brengen van ‘de rand van de afgrond’.

De ouderenpartij verkeert in zwaar weer als gevolg van een hevige, in de media uitgevochten machtsstrijd. De zwaar bekritiseerde Geert Dales stapte eerder dit jaar op, met in zijn kielzog politiek leider en uithangbord Henk Krol, die de Partij voor de Toekomst oprichtte. Sindsdien was de partij stuurloos. Aan Nagel om de rust in de partij terug te brengen.

In de eerste stemronde behaalde Nagel 48 procent van de stemmen, net niet genoeg om zich van een absolute meerderheid te verzekeren. In de tweede ronde versloeg hij de Osse wethouder Joop van Orsouw, die 42 procent van de stemmen kreeg. Vooraf spraken de fracties in de Eerste en Tweede Kamer en tien provinciale afdelingsvoorzitters hun steun uit voor Nagel.

LEES OOK:

Het interview met Jan Nagel over zijn nieuwe voorzitterschap

En wéér is Jan Nagel (81) voorzitter van 50Plus: ‘Dit moet een keerpunt zijn voor de partij’

Waar ging het mis?

Onder de in 2018 gekozen Geert Dales leek het er even op dat 50Plus volwassen was geworden na jaren vol intriges en conflicten. Maar dit jaar ontplofte de boel weer, en hoe.

Krol grote 50Plus-uitdager

Na zijn breuk met 50Plus bundelde Henk Krol de krachten met die andere Henk, Otten. Krol en de weggejaagde oprichter van Forum voor Democratie vormen samen de Partij voor de Toekomst. Gaat dat wel goed? We spraken Krol.

Meer over