Oprah Winfrey, jarige beroemdheid

Weet jij hoe oud Oprah Winfrey deze week wordt? Dat hoor je over dames toch niet te vragen? Ach flauwekul; vanaf de cover van haar blad O toetert ze het deze maand zelf met grote letters rond: Oprah wordt 50!...

En wat zegt Oprah daar verder over? 'Halle lujah!!!' Ze voelt zich nu eindelijk volwassen.

Nu pas? Oprah is toch al jaren een celebrity met giga-succes? Dat zou je zeggen, ja. Het arme meisje uit Kosciusko, Mississippi dat per ongeluk bij de burgerlijke stand als 'Orpah' werd ingeschreven is de eerste zwarte vrouwelijke miljardair van Amerika.

Ging het van een leien dakje? Nee nee nee! Kleine Oprah werd als kind seksueel misbruikt, liep van huis weg en moest eigenlijk de bajes in, maar toen ontfermde haar strenge vader in Nashville zich over haar. Dus: elke avond op tijd thuis zijn, en elke week verplicht een boek lezen en er een samenvatting van schrijven.

Wat wilde ze worden? Ze wilde nieuws lezeres worden en ging in Baltimore het nieuws lezen. Op 1 april 1977 werd ze bij haar chef geroepen: ze degradeerde naar het ochtendnieuws. Mij niet gezien, dacht Oprah teleurgesteld, en zo kwam ze als co-presentator bij een talkshow terecht. In 1984 ging ze de kwakkelende talkshow AM Chicago presenteren en was daar zo succesvol dat het programma herdoopt werd in The Oprah Winfrey Show.

De rest is geschiedenis, zogezegd.

Geweldig! En ze heeft nog heel wat jaren te gaan? Dat valt te bezien. Ze heeft gezegd dat ze in 2006 met haar show wil stoppen, maar nu heeft ze toch al weer contracten tot in 2008. Dus ook de kijkertjes in Nederland, een kleine tweehonderdduizend 's middags, en nog eens de helft 's nachts bij de herhaling, kunnen nog even verder genieten van Oprahs fijne levenslessen.

Meer over