Oppositiepoliticus Saakasjvili opnieuw opgepakt in Oekraïne

De voormalige Georgische president Michail Saakasjvili (49) heeft vrijdag laten weten dat hij opnieuw is gearresteerd door de Oekraïense autoriteiten. Eerder deze week werd hij ook al opgepakt bij zijn huis in Kiev, maar hij slaagde er toen in er met hulp van aanhangers in te ontsnappen uit het politiebusje.

De Georgische oud-president Michail Saakasjvili. Beeld epa
De Georgische oud-president Michail Saakasjvili.Beeld epa

'Urgent. Ze hebben Michail Saakasjvili aangehouden' is nu te lezen op zijn Facebook-pagina. Zijn achterban wordt gevraagd te komen protesteren bij het gebouw waar de staatloze Saakasjvili, die is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, in voorlopige hechtenis zit. Enkele honderden aanhangers van Saakasjvili verzamelden zich vrijdagavond bij het detentiecentrum in Kiev.

De Oekraïense procureur-generaal Joeri Loetsenko bevestigde vrijdagavond eveneens via Facebook de aanhouding van Saakasjvili. 'Zoals afgesproken hebben de veiligheidstroepen alles gedaan om extreem geweld en bloedvergieten te voorkomen', aldus Loetsenko.

Na zijn ontsnapping aan de veiligheidsdiensten eerder deze week sprak Saakasjvili - met zijn handboeien nog om - aanhangers toe op het plein naast het parlement in de Oekraïense hoofdstad. Hij riep op tot een vreedzame revolutie.

Georgië

Saakasjvili was van 2004 tot 2007 en van 2008 tot 2013 president van Georgië. Hij verliet na zijn presidentschap zijn land, waar hij nu officieel wordt gezocht wegens het hardhandig neerslaan van demonstraties tegen de regering. Hem hangt een celstraf tot acht jaar boven het hoofd. Hij week uit naar Oekraïne, waar hij in 2015 werd geïnstalleerd als gouverneur van de regio Odessa.

De stateloze ex-president heeft nu een slepend conflict met zijn gastheer, president Petro Porosjenko van Oekraïne die volgens hem corrupt is. Saakasjvili wordt ervan beschuldigd een criminele organisatie te steunen.

Agenten bewaken het parlementsgebouw in Kiev, twee dagen nadat demonstranten tussen Michael Saakasjvili en de veiligheidsdiensten kwamen die hem op wilden pakken. Beeld photo_news
Agenten bewaken het parlementsgebouw in Kiev, twee dagen nadat demonstranten tussen Michael Saakasjvili en de veiligheidsdiensten kwamen die hem op wilden pakken.Beeld photo_news
Meer over