Oppositieleider Wit-Rusland in cel

De Wit-Russische oppositieleider Aleksander Milinkevitsj is donderdag in Minsk veroordeeld tot vijftien dagen cel vanwege deelname aan een illegale protestmars...

Hij doelde daarmee op de leider van het Wit-Russische Volksfront, Vintsoek Vjatsjorka, die gisteren ook vijftien dagen gevangenisstraf kreeg. De communist Sergej Kalkakin werd eveneens gearresteerd en zal veertien dagen worden vastgehouden. Oppositieleider en voormalig presidentskandidaat Aleksander Kozoelin zit al sinds 23 maart in de gevangenis.

Milinkevitsj werd donderdagochtend opgepakt, nadat hij de avond ervoor een menigte van ruim zevenduizend mensen had opgeroepen om zich te blijven verzetten tegen de dictatuur van Loekasjenko.

De oppositie koppelde tijdens die demonstratie de herdenking van de kernramp in Tsjernobyl aan ‘de tragedie van tien jaar gebrek aan vrijheid, waarheid en gerechtigheid in Wit-Rusland’.

Loekasjenko is op 19 maart voor de derde maal tot president verkozen, voor een periode van vijf jaar. De oppositie en de internationale gemeenschap (met uitzondering van Rusland en Cuba) beschouwen de herverkiezing als onrechtmatig.

De Wit-Russische autoriteiten hadden woensdag toestemming gegeven voor een Tsjernobyl-protestbijeenkomst, maar politieke symbolen en toespraken waren nadrukkelijk verboden. Ook voor de mars van vier kilometer door de stad zou geen toestemming zijn verleend. Woensdagochtend had de procureur Milinkevitsj al gewaarschuwd dat hij zou worden gearresteerd als hij niet van zijn plannen zou afzien.

‘Ze proberen me bang te maken’, zei Milinkevitsj die dag bij het procureursgebouw. ‘Ze hopen dat ik naar het buitenland zal vluchten, zoals andere oppositieleiders voor mij hebben gedaan. Maar ik zal niet vluchten. Ik blijf hier, ik zal keer op keer naar de regio’s reizen om de mensen te blijven informeren over de leugens van het regime. Ik zal keer op keer in protest de straat opgaan.’

De Europese Unie reageerde gisteren snel en afkeurend. ‘Wij veroordelen arrestaties wegens deelname aan demonstraties of andere activiteiten’, zei Emma Udwin namens de Europese Commissie.

In reactie op de verkiezingen heeft de EU 31 politici een visa-ban opgelegd.

Meer over