Oppositieleider Syrië geeft er moedeloos de brui aan

De Syrische oppositieleider Moaz al-Khatib treedt af. De voorman van de Syrische Nationale Coalitie (SNC) stapt op omdat zijn functie hem aan handen en voeten bindt, maakte hij zondag op Facebook bekend. De SNC heeft zijn aftreden verworpen.

Redactie
Mouaz al-Khatib tijdens een persconferentie in Rome, waar hij onder meer sprak met John Kerry. Beeld ap
Mouaz al-Khatib tijdens een persconferentie in Rome, waar hij onder meer sprak met John Kerry.Beeld ap

Al-Khatib wil 'in vrijheid werken', en dat is 'onmogelijk te verenigen met het werk bij een officiële instelling'. Ook gaf hij zondag lucht aan zijn teleurstelling over zijn overleg van zaterdag met de Europese Unie, 'dat niets heeft opgeleverd'.

De verklaring van zijn aftreden kwam een aantal uur nadat de Arabische Liga de Syrische Nationale Coalitie had uitgenodigd om deel te nemen aan een top in Qatar volgende week. Het pan-Arabische blok erkent de coalitie als de legitieme vertegenwoordiger van het Syrische volk.

Hamad bin Jassim Al Thani, de premier van Qatar, heeft laten weten de beslissing van al-Khatib te betreuren en riep hem op zijn beslissing te heroverwegen. Ook de SNC heeft het aftreden van al-Khatib verworpen.

'De wereld kijkt toe'
Maar het ziet ernaar uit dat de voormalige oppositieleider voet bij stuk houdt. Zijn aftreden zou vooral te maken hebben met 'de onwil' van de internationale gemeenschap om de Syrische oppositie te ondersteunen met wapens en financiële middelen.

'De afgelopen twee jaar is het Syrische volk afgeslacht door een ongekend wreed regime', schreef al-Khatib in zijn verklaring. 'En dat terwijl de wereld toekeek. De verwoesting van de Syrische infrastructuur, de detentie van tienduizenden mensen, de honderdduizenden mensen die gedwongen waren om te vluchten en andere vormen van lijden hebben de internationale gemeenschap er niet toe bewogen om het volk toe te staan zichzelf te verdedigen', voegde hij daar verbitterd aan toe.

Broze samenwerking
De SNC verenigde vorig jaar allerhande oppositiegroepen om de onderlinge samenwerking te verbeteren en het overleg met buitenlandse bondgenoten te vergemakkelijken. Maar veel rebellen erkennen het gezag van de SNC niet en volgen nog altijd hun eigen koers.

De Syrische oppositie koos vorige week Ghassan Hitto tot voorlopige premier. Hitto moet een regering vormen om een machtsvacuüm in Syrië te vullen dat is ontstaan door de al twee jaar durende opstand tegen Assad.

Het Vrije Syrische Leger liet zondag echter weten het het premierschap van Ghassan Hitto niet te erkennen. 'Wij kunnen geen premier accepteren die door de Syrische Nationale Coalitie is doorgedrukt, in plaats van eerst overeenstemming hierover te hebben bereikt', zei Louay Muqda, die de media toespreekt in naam van het Vrije Syrische Leger, tegen nieuwszender al Jazeera.

Wie Moaz al-Khatib opvolgt als voorman van de SNC is nog niet bekend.

undefined

Meer over