NieuwsChemisch wapen

Oppositieleider Navalny niet vergiftigd met een kop thee, maar een flesje water

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is niet vergiftigd middels een kopje thee op het vliegveld, maar via een flesje mineraalwater dat in zijn hotelkamer stond. Dat concluderen zijn medewerkers op basis van laboratoriumonderzoek in Duitsland.

Tom Vennink
null Beeld via REUTERS
Beeld via REUTERS

Duitse onderzoekers troffen het Russische zenuwgif novitsjok aan in bloed- en urinemonsters van Navalny. Datzelfde gif werd gevonden op een flesje water waaruit Navalny gedronken had in de Siberische stad Tomsk. Donderdag maakten Navalny’s medewerkers bekend dat zij het flesje meegenomen hebben uit de hotelkamer van de oppositieleider.

Ze deelden een video op Instagram waarin te zien is hoe Navalny’s medewerkers in Tomsk voorwerpen meenemen uit de hotelkamer van de oppositieleider, nadat ze hoorden over diens ziekenhuisopname. Te zien is hoe een medewerker van Navalny met handschoenen flesjes water in plastic zakken stopt.

Op die manier wilden de medewerkers mogelijk bewijsmateriaal verzamelen voor onderzoek in het buitenland, schrijven ze op Navalny’s Instagramaccount. Terwijl Russische staatsmedia tientallen theorieën de wereld in hielpen over Navalny’s toestand, begreep zijn entourage dat er iets anders aan de hand was. ‘Aangezien het voor ons overduidelijk was dat Navalny niet ‘lichtjes ziek’ was, niet ‘oververhit’ en een Raffaello-chocolaatje niet zou helpen, besloten we alles mee te nemen dat nuttig zou kunnen zijn en over te dragen aan Duitse artsen. Het was ook overduidelijk dat de zaak niet onderzocht zou worden in Rusland.’

Eerder verklaarden Navalny’s medewerkers dat de oppositieleider waarschijnlijk vergiftigd is via een beker thee op het vliegveld, omdat ze hem niets anders hadden zien drinken voor de vlucht.

Chemisch wapen

Drie laboratoria in Duitsland, Zweden en Frankrijk hebben onafhankelijk van elkaar vastgesteld dat Navanly vergiftigd is met novitsjok, een chemisch wapen uit Rusland. Er loopt ook een onderzoek bij een laboratorium van het Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag.

De Russische regering ontkent alle betrokkenheid en ziet geen reden om een onderzoek in te stellen. Dmitri Peskov, de woordvoerder van president Poetin, zegt dat artsen van het ziekenhuis in de Russische stad Omsk geen gif aangetroffen hebben bij Navalny voor zijn overplaatsing naar een ziekenhuis in Berlijn. Sergej Lavrov, Ruslands minister van Buitenlandse Zaken zegde deze week een bezoek aan Berlijn af.

Navalny ligt nog altijd in het Charité-ziekenhuis in Berlijn. Maandag publiceerde hij een foto van zichzelf, zijn vrouw en twee kinderen in het ziekenhuis. Navalny zei nog bijna niets te kunnen, maar voor het eerst weer zelfstandig adem te halen. ‘Een verbazingwekkend, door velen onderschat proces.’

Een grote meerderheid van het Europees Parlement veroordeelde de vergiftiging van Navalny donderdag en riep om een internationaal onderzoek. Regeringsleiders beslissen later over eventuele sancties tegen Rusland. De Duitse regering heeft al gesuggereerd om een streep te zetten door Nord Stream 2, een belangrijke gaspijpleiding tussen Rusland en de EU.

Lees ook

Navalny wil na zijn herstel terugkeren naar Rusland. Zijn onbevreesdheid maakt hem de onbetwiste leider van het verzet tegen Poetin.

Afgelopen zondag verloor Poetins partij de meerderheid in de gemeenteraad van Tomsk, de stad waar Navalny vergiftigd werd.

Duitsland leidt de roep op sancties tegen Rusland.

Meer over