Nieuws

Oppositieleider Navalny met luchtwegklachten naar gevangenisziekenhuis

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is overgebracht naar de ziekenboeg van strafkolonie IK-2. Staatskrant Izvestia berichtte maandagavond dat Navalny is opgenomen met een aandoening aan zijn luchtwegen.

Tom Vennink
Op deze still van een vrijdag vrijgegeven video is Navalny te zien in gesprek met een bewaker in strafkamp IK-2 in Pokrovop. Beeld via REUTERS
Op deze still van een vrijdag vrijgegeven video is Navalny te zien in gesprek met een bewaker in strafkamp IK-2 in Pokrovop.Beeld via REUTERS

Kort voor dat bericht zei Navalny via zijn advocaten te kampen met een zware hoest en 38,1 graden koorts. ‘Ik zet mijn hongerstaking natuurlijk door’, schreef Navalny.

Navalny kondigde vorige week woensdag een hongerstaking aan. Hij protesteert daarmee tegen onthouding van medische hulp: de leiding van de strafkolonie weigert al weken een arts toe te laten tot Navalny ter behandeling van pijnen in zijn rug en benen, mogelijk wegens een beknelde zenuw. Navalny kreeg alleen wat pijnstillers Ibuprofen.

Zijn advocaten zeiden maandagavond dat ze niet geïnformeerd zijn over de opname op de ziekenboeg. Ze zijn ervan overtuigd dat het medisch personeel van de strafkolonie onder druk gezet kan worden vanuit het Kremlin en eisen daarom dat Navalny onderzocht wordt door een arts die hij vertrouwt.

Ze maken zich grote zorgen, omdat Navalny 13 kilo zou zijn afgevallen sinds zijn opsluiting in de kolonie. Cipiers wekken hem om het uur en schijnen hem met een zaklamp in de ogen – Navalny spreekt over ‘marteling door slaaponthouding’. Ook stellen verschillende van zijn vertrouwelingen dat de oppositieleider nog niet volledig is hersteld van de vergiftiging met zenuwgif afgelopen augustus.

Mediaoffensief

De Russische veiligheidsdienst FSB is volgens journalistieke onthullingen en westerse regeringen verantwoordelijk voor die vergiftiging. Oppositieleden vrezen een tweede moordaanslag van de autoriteiten in de strafkolonie.

Het Kremlin is een mediaoffensief begonnen om aan te tonen dat Navalny zich aanstelt. Tv-zender RT, opgericht door president Poetin, bezocht Navalny’s strafkolonie en stelt gevangenen gesproken te hebben die gezegd zouden hebben dat de omstandigheden in strafkolonie IK-2 – een van de beruchtste van Rusland – prima zijn.

De meeste Russen lijken zich niet druk te maken om Navalny’s toestand. De onafhankelijke opiniepeiler Levada-Centrum stelde maandag in een nieuw onderzoek dat slechts 29 procent van de ondervraagde Russen Navalny’s veroordeling onterecht vindt.

Het Kremlin liet Navalny in januari direct oppakken toen de oppositieleider terugkeerde uit Duitsland, waar hij behandeld werd voor de novitsjok-vergiftiging. Een Russische rechter veroordeelde hem tot 3,5 jaar gevangenisstraf wegens schending van een meldingsplicht die hij opgelegd kreeg in 2014. Rusland negeerde daarmee een bindend vonnis van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat Navalny vrijpleit.

Meer over