nieuws

Oppositieleider Babariko in Belarus uitgeschakeld met celstraf van 14 jaar

In Belarus is een van de belangrijkste uitdagers van dictator Aleksandr Loekasjenko veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar. Viktor Babariko kandideerde zich vorig jaar voor de presidentsverkiezingen, maar werd voor de stembusgang gearresteerd.

Viktor Babariko tijdens de rechtszaak in Minsk.  Beeld AP
Viktor Babariko tijdens de rechtszaak in Minsk.Beeld AP

Het hooggerechtshof bevond Babariko dinsdag schuldig aan corruptie. De 57-jarige oud-bankier moet zijn straf uitzitten in een van de beruchte kampen van Belarus.

Babariko pleitte onschuldig. ‘Ik schaam me niet richting mijn dierbaren omdat er geen illegale handelingen, of zelfs een hint daarvan, hebben plaatsgevonden’, zei hij vorige week in zijn laatste woord voor de rechter.

Een eerlijke kans op een verdediging had hij niet. Zijn eerste advocaat werd afgelopen oktober gearresteerd, zijn tweede advocaat werd door de autoriteiten van het tableau geschrapt. Zijn zoon en campagneleider Eduard en verscheidene medewerkers zitten ook vast.

Grote protesten

De arrestatie van Babariko leidde in juni 2020 tot grote protesten en urenlang getoeter van automobilisten in Belarussische steden. Volgens peilingen van onafhankelijke nieuwssites lag Babariko in de presidentsrace een straatlengte voor op Loekasjenko, die zo laag scoorde dat hij de bijnaam ‘Sasja 3 procent’ kreeg.

‘Viktor Babariko wilde van Belarus een rechtvaardig, eerlijk en open land maken. Het regime neemt op een gruwelijke wijze wraak op hem’, schreef de gevluchte oppositieleider Svetlana Tichanovskaja dinsdag op Twitter. Haar echtgenoot, Sergej Tichanovski, werd tijdens de campagne ook opgepakt in verband met zijn presidentskandidatuur en zit nog steeds vast in afwachting van een veroordeling.

Campagneoptredens

Tichanovskaja bundelde vorige zomer de krachten met Babariko’s campagneleider, Maria Kolesnikova, en de echtgenoot presidentskandidaat Valeri Tsepkalo, die naar het buitenland vluchtte. Met campagneoptredens door het hele land kregen de drie vrouwen honderdduizenden mensen de straten van de dictatuur op, totdat Loekasjenko ook hen liet opsluiten of dwong te vluchten naar het buitenland.

Tichanovskaja en andere oppositieleden vestigden zich in Litouwen. Dat land werd maandag de eerste EU-lidstaat die het Belarussische oppositiekantoor diplomatische status gaf.

De arrestaties in Belarus gaan iedere dag door en de straffen worden zwaarder. Een journalist en diens vriendin die sinds januari vastzitten op verdenking van betrokkenheid bij de organisatie van protesten, kregen vorige week te horen dat ze nu verdacht worden van hoogverraad. Dat betekent dat ze nu 15 jaar celstraf kunnen krijgen. Het aantal politieke gevangenen liep dinsdag op naar 534, meldt mensenrechtenorganisatie Vesna.

Meer over