Oppositie Taiwan eist hertelling stemmen na krappe nederlaag

De Taiwanese oppositie eist een hertelling van de ongeldige stemmen van de presidentsverkiezingen. De zittende president Chen Shuibian won de nek-aan-nekrace zaterdag met een minieme meerderheid van 0,2 procent, ofwel bijna 29 duizend stemmen....

Chens opponent Lien Chan van de nationalistische KMT zei na de bekendmaking van de uitslag dat hij de regering niet vertrouwt 'omdat er te veel verdachte zaken zijn'. Zo vindt de KMT het vreemd dat er ditmaal 337.297 ongeldige stemmen zijn, bijna drie keer zoveel als bij de verkiezingen van 2000. Lien had gehoopt op een overwinning met enkele honderdduizenden stemmen.

De oppositie vertrouwt ook de mislukte aanslag niet die vrijdag werd gepleegd op president Chen en vice-president Annette Lu. Chen raakte licht gewond in de buik door een kogel toen hij in een open jeep in zijn geboorteplaats campagne voerde. De politie heeft nog geen dader gevonden.

De aanslag heeft Chen waarschijnlijk sympathiestemmen opgeleverd. Een woordvoerder van de president verwees speculaties dat de aanslag in scène zou zijn gezet, naar het rijk der fabelen. 'Als de kogel een paar centimeter verder was gekomen, zouden vitale organen zijn beschadigd. De jeep reed, waar kun je een topscherpschutter vinden die zo trefzeker is dat hij de president alleen zou verwonden?'

Na de aanslag werden circa 200 duizend militairen en politie-agenten, van oudsher vooral KMT-stemmers, in staat van paraatheid gesteld, waardoor ze niet konden gaan stemmen. Het verschil waarmee Chen won, is de kleinste marge uit de geschiedenis van de jonge democratie Taiwan. In 1996 was er voor het eerst een echte presidentsverkiezing.

President Chen kreeg bij de stembusgang wel een nederlaag te verduren. Het referendum dat zijn Democratische Progressieve Partij had uitgeschreven over de verhouding met buurland China, mislukte door een te lage opkomst. Chen had de kiezers de vraag voorgelegd of Taiwan anti-raketraketten moet kopen om een Chinese dreiging te pareren.

Ook wilde hij steun voor zijn plan onderhandelingen te beginnen met Peking over een allesomvattend vredespact.

Meer over