Oppositie maakt plannen met de grond gelijk

den haag Partijen die met de komst van het centrum-rechtse gedoogkabinet in de oppositie belanden, zijn op de SGP na zéér negatief over het regeer- en gedoogakkoord van VVD, PVV en CDA....

De oppositie was er donderdag als de kippen bij om de plannen van het nieuwe VVD/CDA-kabinet met de grond gelijk te maken. Het belangrijkste verwijt is dat het kabinet-Rutte niet hervormt. Ook zou het akkoord Nederlanders uit elkaar drijven.

‘Dit is onmiskenbaar een kabinet van Wilders’, oordeelt Femke Halsema van GroenLinks. ‘Het gaat zich vooral richten op repressie en het verminderen van immigratie, terwijl we in de grootste economische crisis van de afgelopen tachtig jaar zitten.’ De rechtse taboes, zoals een hervorming van de hypotheekrenteaftrek, zetten Nederland op slot, vindt ze. De 18 miljard euro aan bezuinigingen die het nieuwe kabinet inboekt, zijn bovendien ‘boterzacht’, stelt GroenLinks.

Dat vindt ook de grootste oppositiepartij PvdA. ‘Het antwoord van dit kabinet (op de recessie, red.) is nauwelijks hervormen, niet eerlijk delen en tegenstellingen vergroten’, zegt PvdA-leider Job Cohen. De hoogste inkomens worden volgens hem ontzien, terwijl ouderen en ‘110 duizend mensen die hun baan verliezen’, het gelag betalen. ‘Gewone Nederlanders moeten hun vingers natellen’, reageert Cohen, verwijzend naar de opmerking van beoogd premier Mark Rutte dat rechts Nederland zijn vingers bij dit akkoord zou aflikken.

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat VVD en CDA de problemen met de economie en de schatkist laten voortbestaan. ‘De belangrijkste belofte van de VVD tijdens de campagne was ‘orde op zaken’ te stellen in de economie. Dit is geen regeer- maar een stagneerakkoord.’ Volgens Pechtold drijven de plannen Nederlanders uit elkaar en schuift het beoogde kabinet de problemen op de arbeidsmarkt en woningmarkt op de lange baan. ‘De staatsschuld loopt onnodig veel op. De toekomst van jongeren komt onder druk. Het kabinet riskeert een generatieconflict.’

Ook de ChristenUnie oordeelt dat de woning- en arbeidsmarkt op slot blijven. ‘Het regeerakkoord heeft geen oog voor kwetsbare groepen, gezinnen en milieu’, vindt partijleider André Rouvoet.

Toch wil SP-voorman Emile Roemer ook een paar positieve punten noemen. ‘Het is goed dat ze van het ontslagrecht en de WW afblijven en dat er drieduizend agenten bij komen.’ Wel blijft Roemer met een naar gevoel zitten dat er nog van alles boven de markt hangt. ‘Het lijkt wel een vroege Pasen. Deze bezuinigingseieren hebben ze wel heel goed verstopt. Ik kan ze zo gauw niet vinden.’ Ook Roemer is bang voor een tweedeling in Nederland. ‘De zorgpremie gaat omhoog, de verschillen tussen arm en rijk, gezond en ongezond, worden alleen maar groter.’

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vindt het akkoord ‘rampzalig voor de duurzame samenleving’. Wel is ze blij met de 500 animal cops.

Meer over