NieuwsKosovo

Oppositie in Kosovo eist winst vervroegde verkiezingen op

De oppositie in Kosovo heeft de winst tijdens de vervroegde parlementsverkiezingen opgeëist. De partijen gaan af op cijfers van de centrale kiescommissie.

Aanhangers van de oppositie vieren feest in Pristina. Beeld REUTERS
Aanhangers van de oppositie vieren feest in Pristina.Beeld REUTERS

Na het tellen van ruim driekwart van de stemmen blijken de oppositiepartijen Vetevendosje en LDK respectievelijk 26 procent en 25 procent van de stemmen te hebben binnengehaald. Ze doen het daarmee beter dan de twee grootste partijen van de huidige regeringscoalitie, de Democratische Partij van Kosovo (PDK) van president Hashim Thaçi (21 procent) en de AAK, de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (11 procent).

‘We accepteren de keuze van het volk. De PDK gaat in de oppositie’, verklaarde partijleider Kadri Veseli inmiddels. Eerder op de avond had de partij zich nog, net als de twee oppositiepartijen, uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen.

Bij gebrek aan een absolute meerderheid in het 120 zetels tellende parlement in Pristina zal er gezocht moeten worden naar een coalitie. Een coalitie tussen LDK en Vetevendosje ligt voor de hand.

De vervroegde verkiezingen in Kosovo werden uitgeroepen nadat de 51-jarige premier Ramush Haradinaj in juli terugtrad, omdat hij voor het Kosovotribunaal in Den Haag moet verschijnen. Haradinaj was commandant van de etnisch Albanese militie UÇK (Kosovo Bevrijdingsleger), die de Servische provincie Kosovo met geweld wilde afscheiden van Servië. Dat land beschuldigt hem van oorlogsmisdaden tegen het Servische volk.

Meer over