NieuwsVerkiezingen Bolivia

Oppositie Bolivia beschuldigt president Morales van manipulatie verkiezingen

De kiescommissie van Bolivia maakte maandag bekend dat zittend president Morales de verkiezingen in de eerste ronde alsnog heeft gewonnen. Carlos Mesa, zijn belangrijkste uitdager, zet grote vraagtekens bij de uitslag van de verkiezingen.

Redactie
Aanhangers van oppositiekandidaat Carlos Mesa protesteren in La Paz. Beeld AP
Aanhangers van oppositiekandidaat Carlos Mesa protesteren in La Paz.Beeld AP

Mesa vermoedt dat de regering de resultaten heeft gemanipuleerd om een beslissende ronde tussen hem en Morales te voorkomen.

Een eerste telling door de kiescommissie zondag gaf aan dat Morales 45,28 procent van de stemmen wist te behalen, terwijl Mesa het zou moeten stellen met 38,2 procent. Morales zou daarmee onvoldoende stemmen hebben en er zou op basis van die uitslag een tweede verkiezingsronde op 15 december moeten volgen.

Nog voor alle stemmen geteld waren, stopten de kiesautoriteiten echter met het updaten van de resultaten. Volgens een officiële verklaring was dat nodig omdat anders voorlopige en officiële resultaten door elkaar zouden gaan lopen. Mesa twitterde maandag echter dat de regering op die manier de uitslag zou willen beïnvloeden.

Tweede ronde afgewend

Voor een nieuwe regeringsperiode moest Morales minstens 50 procent van de stemmen behalen, of 40 procent met ten minste 10 procentpunten voorsprong op de tweede kandidaat. Maandag maakte de regering ineens bekend dat met 95 procent van de stemmen geteld, de voorsprong van Morales is gegroeid naar die benodigde 10 procent, waarmee een tweede ronde dus zou zijn afgewend.

‘We gaan ervan uit dat de burgers dit niet accepteren’, reageerde de oppositieleider boos. Demonstranten raakten buiten het hoofdkantoor van de kiescommissie in hoofdstad La Paz slaags met de politie. Die vuurde traangas af op de actievoerders. In meerdere Boliviaanse steden werden overheidsgebouwen in brand gestoken en gingen aanhangers van de regering en de oppositie met elkaar op de vuist.

Morales is al drie keer eerder verkozen tot president. In 2006 werd hij de eerste inheemse president van het Zuid-Amerikaanse land.

Aanhangers van president Evo Morales. Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Aanhangers van president Evo Morales.Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Meer over