Oppositie begint te muiten: waar blijft Ruttes charme-offensief?

Rutte zei bij het aantreden van zijn kabinet op zoek te gaan naar brede steun voor zijn beleid. Maar de oppositiepartijen merken daar niets van.

DEN HAAG - Of de voorzitter het stenogram van de beraadslaging over de regelingen maar meteen even wilde doorgeleiden naar de Eerste Kamer. SP-Kamerlid Paulus Jansen vroeg het dinsdagmiddag poeslief, maar de dreigende toon ontging niemand.

De coalitie van PvdA en VVD had zojuist Jansens klemmende verzoek om uitstel van een debat die avond afgestemd. Jansen stond daartegen machteloos, PvdA en VVD hebben een meerderheid in de Tweede Kamer. Toen kwam zijn opmerking over het stenogram.

Dat stenogram wordt normaliter doorgestuurd naar het kabinet, zodat het weet wat er in de Tweede Kamer is besproken. De betekenis van Jansens variant - doorgeleiden naar de Eerste Kamer - was duidelijk: daar, aan de overzijde van het Binnenhof, zal dit jullie duur komen te staan.

Dinsdag, een paar uur later stond vrijwel de gehele oppositie tegenover PvdA-Kamerlid Tunahan Kuzu, in een debat over armoede. De irritaties liepen hoog op, Kuzu wilde geen enkele motie steunen en bleek van plan met engelengeduld te wachten op acties van het kabinet. 'Waar is die uitgestoken hand, meneer Kuzu? Of zit die in uw zak?', beet Jansens partijgenoot Sadet Karabulut de PvdA'er toe.

Diezelfde dag liet het CDA weten de plannen van minister Blok voor hervorming van de woningmarkt níet te zullen steunen. Blok wil onder meer de woningcorporaties een heffing van 2 miljard euro opleggen, de zogenoemde verhuurdersheffing. CDA-Kamerlid Raymond Knops houdt vast aan 0,8 miljard, zoals eerder in het Lenteakkoord afgesproken.

Daarmee hangt ook een huurverhoging samen. Blok wil die voor sommige groepen scheefhuurders laten oplopen tot wel 9 procent. CDA'er Knops legt de grens bij 5 procent. Vandaag debatteert de Kamer over de kwestie. Als Blok de Kamer niet overtuigt, lijkt zijn grote werk voor dit jaar al in duigen te liggen en zit hij met een miljardentekort.

Het zijn voorbeelden van één Kamerdag. Ze roepen de vraag op of het wel goed gaat met het kabinet.

Bij zijn aantreden zei Rutte dat de coalitie op zoek zou gaan naar 'bredere meerderheden' in de Tweede Kamer. Het kabinet zou de hand uitsteken naar de oppositie. Een logische keuze; in de Eerste Kamer komt de coalitie immers liefst 8 zetels tekort voor een meerderheid. De kans dat een oppositiepartij die in de Tweede Kamer tegen een kabinetsvoorstel heeft gestemd, in de Eerste Kamer opeens vóór stemt, is klein. Dat handen vastpakken moest dus allemaal in de Tweede Kamer gebeuren.

Het CDA merkte daarvan niks. 'Ik heb pas dinsdag kennisgemaakt met Blok', zegt Knops, de fractiewoordvoerder wonen van het CDA. 'U vindt dat merkwaardig laat? Laat ik me niet over uit.'

Bij het CDA krabben ze zich op het hoofd. Kennelijk dacht het kabinet dat de christen-democraten toch wel mee zouden stemmen. 'Geen idee waarop ze dat baseerden', zegt een woordvoerder.

Draaide het kabinet na het afhaken van het CDA naar GroenLinks en D66? Die eerste partij kreeg bij de laatste Kamerverkiezingen klappen, maar is in de senaat nog altijd goed voor 5 zetels. D66 heeft er daar ook 5.

'Er gebeurt niets', zegt fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks. 'Wij zijn op geen enkele manier benaderd. Dat verwondert ons. Ik wacht het rustig af, dit is gelukkig niet mijn verantwoordelijkheid. Maar al met al lijkt het erop dat het kabinet geen duidelijke strategie heeft.'

'Een centrale regie van premier Rutte kan ik niet ontdekken', zei ook D66-leider Pechtold deze week in Trouw. Hij had niks gehoord. Dat bevreemdde hem. Het kabinet heeft immers de ambitie de belangrijkste financiële wetgeving nog dit jaar door beide Kamers te loodsen. 'Dat is kort dag', zegt Pechtold.

De ChristenUnie merkt evenmin iets van een charme-offensief. 'Integendeel', zegt een woordvoerder. 'Geregeld schieten ze moties af die de coalitiepartijen een paar weken later dan zelf in bijna identieke vorm indienen. Dan weet je dat het je niet wordt gegund.'

Sadet Karabulut (SP) wijst PvdA-collega Tunahan Kuzu er fijntjes op dat de coalitie met de oppositie moet samenwerken, wil ze een meerderheid in de senaat krijgen.

undefined

Meer over