Update

Oppositie: alle chemische bedrijven controleren

DEN HAAG - Ook chemische bedrijven die hun zaakjes goed op orde lijken te hebben moeten minstens één keer per jaar gecontroleerd worden. Dat hebben de oppositiepartijen GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren vandaag gezegd tijdens het spoeddebat in de Tweede Kamer over de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk.

Van onze redactie
null Beeld anp
Beeld anp

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren pleitte voor een onderzoek naar de veiligheidsprocedures bij chemiebedrijven. Het kabinet zou op dit vlak de teugels te veel laten vieren.

Inspectievakantie
Ook de Kamerleden van SP en de Partij voor de Dieren meenden dat de zogenoemde 'inspectievakantie' niet door de beugel kan. Dit houdt in dat bedrijven die gecertificeerd zijn en bewezen hebben regels goed na te leven minder vaak gecontroleerd hoeven worden. De regel is in het regeerakkoord opgenomen om de regeldruk voor het bedrijfsleven terug te dringen.

De brand in Moerdijk is voor de PVV echter geen reden om de inspectievakantie af te schaffen, maakte Kamerlid Richard de Mos duidelijk. 'Iedereen heeft recht op vakantie. Maar als ze dan een keer gaan kijken en het is niet goed, dan moet je wel handhaven.' Dat is hier niet gebeurd, aldus De Mos. 'Dan was dit waarschijnlijk niet gebeurd.' Volgens het PVV-Kamerlid was er geconstateerd dat bij Chemie-Pack niet alles in orde was, maar is er desondanks niet ingegrepen.

Communicatie
De oppositiepartijen hadden veel vragen over de communicatie van de veiligheidsdiensten richting de burgers tijdens en na de brand. Die zou als gebrekkig zijn ervaren. Zo was de website crisis.nl, waarop burgers worden geinformeerd, tijdens de brand enige tijd niet bereikbaar en zijn sociale media nauwelijks ingezet door de hulpdiensten.

VVD-Kamerlid Anne Mulder erkende het belang van goede communicatie. 'Geef maximale openheid. Als er geen informatie is, zeg het dan, want anders kunnen spookverhalen ontstaan'. Oplossingen aandragen voordat de officiële onderzoeksresultaten bekend zijn, is volgens Mulder echter geen goed idee.

Noodfonds
Tweede Kamerlid Esmé Wiegman van de ChristenUnie pleitte namens zijn partij voor een tijdelijk noodfonds voor boeren en tuinders die zijn getroffen door de brand. Dat zou moeten worden opgezet door de overheid om eventuele claims van bedrijven te vergoeden. Bedrijven die letterlijk onder de rook van de chemiebrand lagen, kunnen nu producten als spruiten en melk niet verkopen.

SP-Kamerlid Paulus Jansen bepleitte een grootschalig gezondheidsonderzoek bij hulpverleners en direct omwonenden in Moerdijk.

Meer over