Oppervlakkigheid rond effecten van toerisme

Steeds meer toeristen brengen een bezoek aan Antarctica. In kleine bootjes die vanaf een groot schip te water worden gelaten, varen ze naar de ijsbergen om een kiekje te nemen van een pinguïn of zeehond....

Ramon Schimmel

In de 26-delige serie Earthpulse, te zien bij National Geographic, komen thema's aan de orde die gaan over de invloed van de mens op de natuur. Welke effecten hebben levensstijlen op onze omgeving?, is de centrale vraag die de programmamakers opwerpen. En, wat doen mensen om onze planeet te beschermen?

In deel 4 komen vier onderwerpen in beeld, onder meer deel 1 van een serie reportages over Antarctica. In de laatste tien jaar is het toerisme op Antarctica verzevenvoudigd. Vorig jaar bezochten veertienduizend mensen het gebied. Waarom? Om pinguïnkolonies te zien, zeehonden te aaien, plaatjes te schieten van walvissen, en te genieten van de stilte en mooie zonsondergangen.

Leuk, maar welke effecten heeft de toestoom van toeristen op het gebied? Een interessante vraag, die echter in het programma niet wordt beantwoord. Het probleem wordt geschetst, maar daar blijft het bij.

Een reportage uit de woestijn in Californië is ook al niet diepgravend. Een deel van dat gebied, California's Algondones Imperial Sand Dunes, is geliefd bij motorcrossers en andere off-road racers. Probleem is dat er in het gebied een zeer zeldzaam plantje groeit. Sterker nog: het is het enige stukje grond in de Verenigde Staten waar dat plantje gedijt.

Dilemma: mag er in dit gebied worden geracet, of moet het worden geconserveerd om de schaarse planten niet te laten stikken in de uitlaatgassen. Wederom wordt het probleem aangeraakt, maar de discussie en antwoorden blijven uit.

In een derde, wekelijks terugkerend item reist verslaggever Hayden Turner als backpacker in 25 dagen van Noord-Afrika naar New York. Hij reist met een eco-budget verantwoord door zes landen. Zijn hoeveelheid eten, drinken, afvalproductie en energieverbruik zijn aan een limiet gebonden, die hij niet mag overschrijden.

We zien hoe Turner liftend naar de Marokkaanse stad Fès reist en daar een aantal filmbeelden schiet van een markt en mannen op ezels. Begeleidende tekst: 'Het eten, de cultuur en de mensen in Marokko zijn fantastisch.'

Interessantere inzichten worden niet geboden.

Meer over