Oppervlakkig Vlaams familieleed

Confituur..

David Sneek

Regie: Lieven DebrauwerMet: Viviane De Muynck, Rik van Uffelen, Jasperina de Jong.In 14 zalen.

Bloemetjesbehang en zelfgemaakte confituur, feestmutsen en dorpsfanfares – dat is in een paar woorden samengevat de wereld van de Vlaamse regisseur Lieven Debrauwer, die eerder Pauline & Paulette maakte. Hij heeft een uitgesproken voorkeur voor ouderwetse, om niet te zeggen oubollige locaties, waar authentieke, gewone mensen een simpel leven leiden. Met Confituur weet hij zo een verbazingwekkende truttigheid te bereiken.

Tuur is een Gentse schoenmaker die zich op de dag dat hij zijn vijftigjarige huwelijk moet vieren, thuis niet zo prettig meer voelt. Hij woont met zijn vrouw in bij zijn zuster en heeft er genoeg van zich voortdurend te laten commanderen door de vrouwen.

Langzaam, tergend langzaam, neemt hij het besluit van huis weg te lopen, om zich te voegen bij zijn andere zus, zijn vrouw in de winkel achterlatend. Die probeert eerst om de zaak draaiende te houden door zelf sleutels te kopiëren en schoenen te herstellen, maar ontdekt al snel dat andere handel wel eens succesvoller zal zijn. Van de naam ‘Tuur’ op de ruiten van de winkel maakte ze het woord ‘confituur’ – in de context van deze film is dat een briljant en inventief moment.

Want in het tamelijk nietszeggende scenario wordt het familieprobleem heel oppervlakkig uitgewerkt, zonder dat het ook maar een moment geestig of dramatisch wordt, en blijven de personages platte figuren. Tuur, zijn vrouw, hun dochter die zich door haar man laat slaan, stuk voor stuk zijn ze eendimensionaal, en zo voorspelbaar dat ze zich op een bijna mechanische wijze door de film bewegen.

Maar allemaal zijn ze nog heel acceptabel naast de onverdraaglijke aanstellerij van de dikke, bedlegerige zus van Tuur die aanhoudend met haar stok op de vloer stampt en eindeloos om aandacht schreeuwt – een pijnlijk banale karikatuur.

David Sneek

Meer over