Oppervlakkig beeld van mooi Sevilla

Beat Route. NPS, Nederland 3, 21.27 uur. De eerste aflevering, vorige week over Havana, voorspelde al niet veel goeds. Beat Route houdt volgens de NPS het midden tussen een muziek-, cultureel en reisprogramma, maar ook de tweede aflevering over Sevilla toont aan dat de serie eenzijdig en oppervlakkig is....

In zijn poging een goed beeld van de Cubaanse hoofdstad te schetsen, reeg BBC-presentator/

pianist Jools Holland het ene cliché aan de andere: oude Amerikaanse auto's, hoeren, sigaren, salsa en een paar inmiddels wereldberoemde, maar stokoude Cubaanse muzikanten. Holland reduceerde Fidel Castro tot 'een oude man die toespraken van wel zeven uur houdt'.

De aflevering over Sevilla vertoont dezelfde gebreken. Sevilla is een van de mooiste en boeiendste steden van Spanje, maar Holland wil eigenlijk alleen maar zelf zo veel mogelijk in beeld komen. 'Ik weet niet wat het is, maar ik vind het wel mooi', zegt hij zonder schroom als hij in een open Mercedes, tegen de camera babbelend, langs een prachtig neo-Moors gebouw zoeft.

Holland spreekt geen Spaans. Hij laat zich aan de hand van een Britse gids die de taal wel machtig is, in Sevilla rondleiden. Ook in Sevilla blijft Beat Route steken in toeristische propaganda en onnozele prietpraat van de presentator, die potsierlijk achter de piano plaatsneemt om met een flamenco-groep een bluesnummer van Bo Diddley te spelen.

Hij stopt veel te veel cliché-onderwerpen in zijn programma. Niets en niemand komt goed uit de verf. Als eerste komt de rejoneador Antonio Vargas aan bod. Vargas is al 32 jaar stierenvechter te paard. Rejoneadores zijn niet erg populair bij de Spanjaaarden, omdat hun optredens meer circus vinden dan stierenvechten. We zien Vargas oefenen met een nepstier en hij mag ook nog even vertellen dat hij wel eens een ernstig ongeluk heeft gehad. En natuurlijk is het belangrijk dat hij goed kan paardrijden.

Voordat het gesprek interessant wordt, stapt Holland over op zijn volgende onderwerp: de gitaarbouwer Alberto. Hij doet wel een maand over één gitaar en exporteert zijn instrumenten naar afnemers helemaal in Japan en Engeland. En hup naar het volgende onderwerp: de dansleraar Manolo Marin, die in zijn studio aan het werk is en vertelt dat een flamencodanser 'gevoel voor muziek' moet hebben.

Jools Holland diept geen enkel onderwerp uit en is een irritante presentator. Hij loopt graag te koop met zijn eigen onnozelheid, desinteresse en gebrek aan kennis. Als hij dat zou compenseren met Britse humor, was Beat Route misschien nog enigszins het bekijken waard. Holland maakt alleen maar flauwe grappen.

Na Havana en Sevilla zijn de komende vier weken nog Chicago, Dublin, Beiroet en Boedapest aan de beurt.

Art van Iperen

Meer over