Oppermafkees

The Hangover is in de Verenigde Staten de best bezochte komedie ooit met een R-rating (onder de 17 alleen toegang in gezelschap van een volwassene).

BEREND JAN BOCKTING

De timing van Veronica is perfect: deze heerlijke katerkomedie doet het bij de doelgroep ongetwijfeld goed op de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Het verhaaltje over een volstrekt ontspoord vrijgezellenfeestje in Las Vegas heeft weinig om het lijf, maar valt op dankzij briljante komische vertolkingen (onvergetelijk is Zach Galifianakis als oppermafkees) en de vindingrijke nonchronologische vertelwijze. Begrijpelijk een van de verrassingen van de zomer van 2009. Het onvermijdelijke vervolg, dat het origineel bijna één op één kopieerde, kon daar niet aan tippen. Een derde deel, dat zich in tegenstelling tot eerdere geruchten níet in Amsterdam afspeelt, is in de maak.

The Hangover (Todd Phillips, 2009)

Veronica, 20.30-22.30 uur.

Superbad

(Greg Mottola, 2007) Voorlopig hoogtepunt in de carrière van Judd Apatow, die vorig decennium snel naam maakte met een aantal scherpe, menselijke komedies (The 40 Year Old Virgin, Knocked Up) en voor deze film optrad als producent. Zijn oogappel, de destijds 25-jarige Seth Rogen, blijkt naast een prima acteur (hier in een bijrol als gestoorde politieagent) tevens een getalenteerd scenarioschrijver. Superbad is een even platvloerse als levensechte highschoolkomedie over drie onvergetelijke, door seks geobsedeerde nerds (McLovin!) die door het mooiste meisje van school worden uitgenodigd voor een feestje. Hilariteit alom.

Veronica, 22.30-0.45 uur.

Revolutionary Road

(Sam Mendes, 2008) Leonardo DiCaprio en Kate Winslet, voor het eerst sinds Titanic samen in een film, spelen in deze beklemmende Richard Yates-verfilming twee jonge, naïeve dromers in een Amerikaanse buitenwijk van de jaren vijftig. Door invloed van buitenaf wordt hun bubbel vol verlangens naar een betere toekomst doorprikt. Binnen het oeuvre van Sam Mendes, van oorsprong theatermaker, laat dit verhaal zich weliswaar bekijken als een zware, ietwat stijve variant op American Beauty, maar juist daarom komt de catharsis aan als een mokerslag.

BBC 2, 23.00-0.50 uur.

Point Break

(Kathryn Bigelow, 1991) Onderhoudende actiefilm van Kathryn Bigelow, die begin 2010 alle aandacht op zich zag gevestigd toen ze met The Hurt Locker als eerste vrouwelijke filmmaker een Oscar won. Keanu Reeves speelt een undercoveragent die in een soort surfsekte infiltreert omdat de fanaten, onder leiding van goeroe Patrick Swayze, ervan worden verdacht hun levensstijl met bankovervallen te financieren.

BBC 1, 0.30-2.25 uur.

undefined

Meer over