Opperdoes

Opperdoes ligt in Noord-Holland, niet ver van Medemblik. Het is een klein dorp, met een oud kerkje, een Spar, een snackbar en een waterbeddenwinkel....

Dezer dagen zijn de eerste Opperdoezer ronden van de koude grond te koop. Voor aardappeleters een belangrijk moment. In Opperdoes kun je de ronden overal kopen, niet alleen bij boerderijen, maar ook gewoon bij huizen in de dorpskern.

Aan de Almereweg, iets buiten Opperdoes, woont Thijs Kee. Hij is de man die alles van de Opperdoezer ronden weet. Helaas trof ik hem niet thuis. Bij de buren slenterden wel twee mannen op het erf rond. Beiden bleken Piet te heten.

De eerste Piet was de oudste. Hij vond het maar belachelijk dat ik op zoek was naar Thijs Kee. Wat Thijs van aardappels wist, wist hij ook. Daarop verzonk deze Piet in mysterieus zwijgen.

De andere Piet zag eruit alsof hij van country & western hield. Hij droeg een rond brilletje, een gouden oorbel en een zwart overhemd dat flink openstond. Hij wist ook alles van Opperdoezer ronden, sterker nog: hij verbouwde ze zelf, en nog sterker: we stonden aan de rand van het veld.

Inderdaad strekte zich een groot veld vol groene planten uit tot de rand van Opperdoes die uit nieuwbouwwoningen bestond. De planten waren groot en voorzien van kleine, witte bloemen. De Piet keek er liefdevol naar. Volgende week, of over een dag of tien, ging hij rooien.

Het geheim van de Opperdoezer ronde zit hem in de grond. Die ligt hier hoger dan elders en is bovendien licht zwavelig. Dat is goed voor de smaak. De beste ronden komen uit een gebied dat maximaal anderhalve kilometer van de kerktoren ligt. Dat is het hoogste deel van het land.

Een tweede pluspunt van de Opperdoezer is dat hij zo vroeg klaar is, zoals dat heet. Ergens in maart worden ze gepoot, en negen weken later, eind mei, zijn de aardappels er. Dit heet in aardappeltaal een snelle knolafzetting. Als de planten zijn uitgebloemd, kunnen de aardappels worden gerooid.

Piet zweeg.

Ik informeerde naar de cijfers.

Piet had ze paraat. Hier in de buurt van Opperdoes werden 160 hectaren voor de ronden gebruikt. Vorig jaar bedroeg de oogst drieënhalf, vier miljoen kilo. Je kon dus makkelijk uitrekenen hoeveel ton er van een hectare kwam.

Het grootste gevaar dat de Opperdoezer ronde bedreigt (naast aardappelziekte) is namaak. Officieel mag hij nergens anders dan rond Opperdoes worden verbouwd. Toch komen er weleens telefoontjes binnen van mensen die Opperdoezers bij een groentewinkel hebben gezien die volgens hen niet uit Opperdoes komen, maar bijvoorbeeld via een omweg uit Spanje. In dat geval reist een boer uit Opperdoes af om te kijken hoe het zit. Piet zelf was om die reden vorige week nog in Hilversum. Vals alarm overigens.

Piet zweeg opnieuw. De andere Piet stak een sigaret op. Het aardappelveld aan onze voeten lag er prachtig bij. De planten wiebelden in de zachte wind. In de verte waren de gekromde ruggen te zien van illegale Polen die aan het rooien waren.

Meer over