Opnieuw zwarte jongen door blanke agent doodgeschoten

De FBI gaat onderzoek doen naar de dood van een negentienjarige zwarte man die afgelopen vrijdag werd doodgeschoten door een blanke agent in de buurt van de Amerikaanse stad Dallas in de staat Texas. Dat heeft de lokale politie zaterdag bekendgemaakt.

De 19-jarige footballspeler Christian Taylor.Beeld ap

Christian Taylor (19) werd neergeschoten in Arlington, een voorstad van Dallas, na een worsteling met de politieman, Brad Miller (49). Die kwam 's nachts af op een inbraakmelding bij een autodealer. Iemand was daar met een auto door de voorpui naar binnen gereden.

De tweedejaars student werd aangehouden omdat hij in de showroom was gezien. Volgens CNN kreeg hij het bevel op de grond te liggen, maar wilde hij in plaats daarvan vluchten. Miller, die net van de politieacademie kwam en volgens verschillende media nog nooit zijn vuurwapen had gebruikt, schoot hem dood. Taylor werd minstens vier keer geraakt: in zijn nek, borst en buik. Hij was ongewapend. De agent is met verlof gestuurd.

Inmiddels is zowel audio- als videomateriaal van het incident opgedoken. The Dallas Morning News heeft de communicatie tussen de telefoniste van de alarmcentrale en politieagenten online gezet. Daarop is te horen dat Taylor vanuit zijn eigen Jeep zou hebben ingebroken in een Ford Mustang. Hij zou hebben geprobeerd de wagen te starten, maar enige tijd later zijn weggelopen. CNN heeft een video van het autobedrijf geplaatst waarop is te zien hoe Taylor op de parkeerplaats van het bedrijf een voorruit van een auto eruit trapt.

De dood van Taylor komt op een gevoelig moment. Het is zondag precies een jaar geleden dat de zwarte ongewapende tiener Michael Brown werd doodgeschoten door een blanke politieagent. De dood van Brown was het startschot voor een landelijke debat over buitensporig politiegeweld tegen Afro-Amerikanen.

Washington Post

Dit jaar zijn in de VS 24 zwarte ongewapende mannen doodgeschoten door de politie. Dat heeft de Amerikaanse krant Washington Post gemeld op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant lopen zwarte mannen zeven keer meer kans om door de politie te worden doodgeschoten terwijl ze ongewapend zijn dan blanke mannen. Het 'disproportionele aantal' zwarte ongewapende mannen dat door de politie wordt gedood, verklaart waarom de woede een jaar na 'Ferguson' nog groot is, meldt de krant. Sindsdien krijgen dergelijke incidenten, die vroeger de publiciteit niet eens haalden, nu veel aandacht, aldus de Washington Post.

Meer over