Nieuws

Opnieuw vrouwelijke leden op een ‘bangalijst’ bij Vindicat, bestuur schorst maker en neemt afstand

Bij de Groningse studentenvereniging Vindicat is opnieuw een zogenoemde bangalijst opgedoken waarop vrouwelijke leden op vernederende wijze worden beschimpt. Het bestuur heeft afstand genomen van de lijst en de maker geschorst.

De ingang van het pand in Groningen waar studentenvereniging Vindicat in huist. Beeld ANP
De ingang van het pand in Groningen waar studentenvereniging Vindicat in huist.Beeld ANP

Dat meldt de vereniging zaterdag in een verklaring op haar website. ‘Vindicat veroordeelt alle vormen van intimidatie, zo ook deze lijst. Deze lijst draagt niet bij aan het gevoel van veiligheid binnen de studentenwereld’, schrijft het bestuur in een verklaring.

De ‘bangalijst’ is een fenomeen dat in 2012 voor het eerst opdook bij studentenverenigingen en op middelbare scholen. Op de lijsten worden jonge vrouwen, soms nog minderjarig, ‘aangeprezen’ als ‘banga’s’, oftewel sletten. Meestal met foto, soms ook met telefoonnummer of andere contactgegevens. Bij de namen van de vrouwen staan vaak kwalijke teksten, bijvoorbeeld over de seksuele handelingen die de vrouw al dan niet bereid zou zijn te verrichten, of een beoordeling van haar ‘bedprestaties’.

Ook Vindicat bleef niet gevrijwaard van de lijsten. In 2016 bracht het stadsblog Sikkom de lijsten naar buiten, waarop de Groningse studentenvereniging onder vuur kwam te liggen.

Apathie

Uiteindelijk werden verscheidene leden geschorst, maar Vindicat en andere studieverenigingen ontvingen veel kritiek voor hun aanvankelijke apathie. Dat laat Vindicat dit keer niet gebeuren. De vereniging kwam nu uit eigen beweging met de verklaring. Bovendien heeft het bestuur de maker van de lijst geïdentificeerd en per direct geschorst. Vrouwelijke leden op de lijst krijgen hulp aangeboden.

De cultuur bij Vindicat is de afgelopen tijd vaker gelaakt. In 2016 raakte de vereniging de financiële ondersteuning van 33 duizend euro van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Hanzehogeschool Groningen kwijt, na de ernstige mishandeling van een van de leden op een studentenfeest.

Eind 2020 verloor Vindicat haar accreditatie en financiering opnieuw, omdat volgens de RUG en de Hanzehogeschool de cultuur binnen de vereniging nog niet voldoende was veranderd. Zo moest de politie in het begin van de uitbraak van corona ingrijpen bij meerdere feestjes met honderden leden. De stopzetting geldt voor dit academisch jaar, tot loopt tot augustus.

Meer over