Opnieuw vergiftigd melkpoeder in China

De Chinese autoriteiten hebben 76 ton melkpoeder in beslag genomen dat vergiftigd is met dezelfde stof die twee jaar geleden de dood van zes baby's veroorzaakte. Dat berichtten de staatsmedia vrijdag.

ANP en AFP

Het melkpoeder werd aangetroffen in de noordwestelijke provincie Gansu en bevatte tot vijfhonderd keer de toegestane hoeveelheid melanine. Dat is een grondstof voor plastic die ook wel wordt gebruikt om te verdoezelen dat de melk waarvan melkpoeder wordt gemaakt, is aangelengd met water.

In 2008 werden in de volksrepubliek 300.000 kinderen ziek na het drinken van melk van vergiftigd melkpoeder. De zaak zette wereldwijd het vertrouwen in China als voedselproducent onder druk. Twee direct verantwoordelijken werden veroordeeld tot de doodstraf en zijn inmiddels terechtgesteld.

De Chinese regering heeft sindsdien herhaaldelijk gezegd dat al het vergiftigde melkpoeder is vernietigd. Maar zo nu en dan duikt toch weer ergens een partij op. Of nu ook weer verontreinigd melkpoeder op de consumentenmarkt terecht is gekomen, is niet duidelijk.

Li Xiaoquan, rechts, laat foto's zien van zijn dochter. Ze overleed na het drinken van vergiftigde melk. Archieffoto uit 2008 (AP) Beeld AP
Li Xiaoquan, rechts, laat foto's zien van zijn dochter. Ze overleed na het drinken van vergiftigde melk. Archieffoto uit 2008 (AP)Beeld AP
Meer over