Opnieuw vacature vrij in kabinet-Trump: Ryan Zinke stapt op als minister van Binnenlandse Zaken

Ryan Zinke, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, heeft zaterdag zijn ontslag aangeboden. Daarmee komt er opnieuw een vacature vrij in het kabinet-Trump, dat de afgelopen maanden al afscheid nam van minister van Justitie Jeff Sessions en binnenkort van stafchef John Kelly.

Ryan Zinke Beeld EPA
Ryan ZinkeBeeld EPA

Rondom Zinke hing een geur van zelfverrijking en nepotisme. Eerder moesten ook de ministers Tom Price (Volksgezondheid) en David Shulkin (Veteranenzaken) wegens ethische missers opstappen. De Democraten, die vanaf januari een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, hadden al aangekondigd onderzoek in te stellen naar Zinkes handel en wandel.

Zinke zou door Kelly onder druk zijn gezet vrijwillig op te stappen, omdat anders een ‘vernederend’ ontslag zou volgen, schreef The New York Times zaterdag.

Tweekoppige draak

De voormalige congresman uit Montana vormde samen met Scott Pruitt van het milieuagentschap EPA de tweekoppige draak die met een tactiek van verschroeide aarde door het Amerikaanse landschap denderde. Allerlei vormen van bescherming kwamen onder vuur te liggen: van natuurgebieden tot kustwateren tot een zeldzame vogelsoort. De rode draad in het natuur- en milieubeleid van de twee was deregulering, om vrij baan te geven aan de winning van olie en gas en andere grondstoffen.

Een andere rode draad was hun belangenverstrengeling, zelfverrijking en luxe manier van reizen. Toen Pruitt in juli van dit jaar ontslag nam liepen er veertien onderzoeken tegen hem – zo huurde hij voor relatief weinig geld een appartement in Washington van een man die als lobbyist iets van de EPA wilde. Tegen Zinke zijn zeventien onderzoeken ingesteld.

De grootste zonde van Zinke lijkt een vastgoeddeal te zijn geweest tussen de liefdadigheidsinstelling van hem en zijn vrouw Lolita en David Lesar, de baas van olieboormaatschappij Halliburton. Lesar kocht in Whitefish, de woonplaats van de Zinkes, een stuk grond om winkels, een hotel en een ambachtelijke bierbrouwerij neer zetten. Dat zou de waarde van de omliggende grond – in handen van de Zinkes - doen stijgen. De potentiële wederdienst is duidelijk: Lesar heeft veel baat bij de olievriendelijke maatregelen van Zinke. De verdenkingen van corruptie zijn zo serieus, dat het onderzoek naar de deal door de interne inspectie van Zinkes ministerie zou zijn overgedragen aan het ministerie van Justitie. Dat zou kunnen betekenen dat er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld.

Lees verder onder de foto.

Ryan Zinke. Beeld EPA
Ryan Zinke.Beeld EPA

Toen president Trump daar in november vragen over kreeg, liet hij weten naar de rapporten te zullen kijken. ‘Daar zou ik zeker niet blij mee zijn.’

Sowieso heeft Zinke een ethisch probleem: hoewel hij had beloofd zich niet meer met de stichting te bemoeien, deed hij dat ten tijde van de deal met Lesar toch.

Andere kleinigheid: nieuwe deuren in zijn kantoor, à 139 duizend dollar.

Cowboy

Zinke, een voormalige Navy Seal, zag zich zich het liefst als cowboy in wettelozer tijden. Hij kwam op zijn eerste dag als minister met een stevige Stetson op zijn hoofd te paard naar kantoor en ging ook te paard de natuurgebieden in die hij vervolgens met een stevige pennenstreek grotendeels zou schrappen, zoals het door Obama aangewezen gebied van kloven en indianenruïnes Bears Ears.

Naar militair gebruik liet hij op zijn ministerie vlaggen wapperen om zijn aanwezigheid kenbaar te maken. Een vorm van transparantie, noemde zijn woordvoerder dat. Donderdag wapperde de vlag voor het laatst, toen hij nog een kerstborrel mocht geven op zijn kantoor, voor lobbyisten en conservatieve loyalisten. Hij had volgens The Washington Post kerstversiering opgehangen aan de jachttrofeeën en poseerde voor een opgezette ijsbeer.

Ryan Zinke in mei 2017. Beeld AFP
Ryan Zinke in mei 2017.Beeld AFP

Zinke en de natuur

Ryan Zinke had een opgezette beer in zijn bureau in Washington, en koppen van een bizon en een eland. De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken was dus de juiste man om namens president Trump de regels voor de jacht op federaal land te herzien. Zoals eerder dit jaar in Alaska.

Ook het weidse land van Bears Ears in het westen van de Verenigde Staten moest eraan geloven. Onze correspondent Michael Persson toog afgelopen zomer naar Bears Ears. Lees zijn verhaal hier terug.

De Amerikaanse president Donald Trump gaat rigoureus snijden in twee uitgestrekte nationale natuurgebieden in Utah om de ontwikkeling in die staat te stimuleren. Hij jaagt hiermee de oorspronkelijke bewoners en milieuactivisten tegen zich in het harnas.

Meer over