Opnieuw staking bij bierbrouwer Grolsch

Voor de tweede keer deze week hebben stakende medewerkers de bierbrouwerij van Grolsch in Enschede stilgelegd. Anders dan eerder deze week kwam deze staking onverwachts om drie uur 's nachts, aldus FNV Bondgenoten vrijdag.

null Beeld anp
Beeld anp

'De werkonderbreking van afgelopen woensdagmiddag hadden we ruim van tevoren aangekondigd, waardoor de schade voor Grolsch beperkt is gebleven. Het is erg jammer dat de directie sindsdien niets van zich heeft laten horen. Het lijkt wel alsof ze dit conflict niet helemaal serieus nemen", zegt vakbondsbestuurder Erik de Vries.

De staking van de nacht van donderdag op vrijdag is volgens de Vries het gevolg van een verharding van het arbeidsconflict. 'De leden hebben woensdag duidelijk aangegeven dat ze het hier niet bij laten zitten. Grolsch kan dus rekening houden met onaangekondigde acties zoals vannacht, maar ook met stakingen voor langere tijd."

De onderhandelingen voor een nieuwe cao liepen in juni vast. De medewerkers vinden het loonbod dat Grolsch deed van 0,75 procent onvoldoende. Tegelijkertijd vroeg het bedrijf aan het personeel drie atv-dagen in te leveren in ruil voor een variabele beloning van 1,25 procent. Grolsch heeft 800 werknemers.

Het is voor het eerst in de 400-jarige geschiedenis van de Twentse brouwer dat een arbeidsconflict tot een staking leidt. Grolsch maakt sinds 2008 onderdeel uit van SAB Miller, een van de grootste bierbrouwerijen ter wereld.

Meer over