NieuwsBoeing 737 NG

Opnieuw problemen voor Boeing: scheurtjes in 737 NG, 38 toestellen aan de grond

Vliegtuigfabrikant Boeing heeft laten weten dat bij 38 van 810 onderzochte toestellen van het model 737 NG scheurtjes zijn aangetroffen. De beschadigde vliegtuigen blijven voorlopig aan de grond voor reparatie.

De scheurtjes in de Boeing 737 NG bezorgen de vliegtuigfabrikant opnieuw problemen, nadat ook de 737 MAX al wereldwijd aan de grond staat. Beeld AP
De scheurtjes in de Boeing 737 NG bezorgen de vliegtuigfabrikant opnieuw problemen, nadat ook de 737 MAX al wereldwijd aan de grond staat.Beeld AP

Bij bijna vijf procent van de inspecties zijn scheurtjes gevonden in de zogenoemde pickle fork, het onderdeel dat de romp van het vliegtuig verbindt met de vleugel.

De Amerikaanse toezichthouder FAA eiste eind september extra inspecties bij de Boeing 737 NG nadat er bij een aantal vliegtuigen van dat type scheurtjes bij de vleugelbevestiging waren ontdekt.

Woensdag nog hielden de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Gol twee en het Amerikaanse Southwest Airlines elf 737 NG’s aan de grond nadat de FAA urgente extra inspecties had verordonneerd. Vorige week verzocht de FAA om inspecties bij 165 oudere 737 NG’s. Inmiddels lijkt het om meer dan 200 toestellen te gaan die nader moeten worden onderzocht.

Toestellen die moeten worden gerepareerd, blijven tot 60 dagen uit de dienstregeling.

De Boeing 737 Next Generation is geïntroduceerd in 1997 en een van de populairste vliegtuigen ter wereld. Ook de Nederlandse KLM maakt gebruik van het toestel. De 737 NG is de derde generatie 737 en het model voorafgaand aan de 737 MAX. Het probleem speelt niet bij dat model, dat al maanden aan de grond staat na twee dodelijke crashes waarbij honderden mensen om het leven kwamen.

MEER OVER DE BOEING 737 NG EN 737 MAX

De Boeing 737 Max wordt getest voor terugkeer in het luchtruim. Zit de wereld er nog wel op te wachten?

In de VS wordt volgende maand getest of de Boeing 737 Max veilig genoeg is om weer mee te vliegen. Ongeacht de uitkomst zijn de gevolgen van de ongelukken en het vliegverbod gigantisch. Boeing verliest miljarden, maatschappijen en piloten zitten klem, en veel reizigers durven het toestel niet meer in.

Opnieuw probleem aangetroffen bij veelgeplaagde Boeing 737 Max

Bij het veelgeplaagde toestel van Boeing, de 737 Max, is opnieuw een probleem vastgesteld. Luchtvaartautoriteit FAA meldt dat het mankement werd ontdekt bij een test in een vliegsimulator. De gehele 737 Max-vloot staat sinds maart aan de grond wegens softwareproblematiek, die aan het licht kwam na twee dodelijke crashes.

Nieuw mankement Boeing 737 ontdekt: dit keer zijn het de vleugels

Boeing moet mogelijk honderden vliegtuigen repareren nadat uit inspectie is gebleken dat er fabricagefouten zitten in een vleugelonderdeel. Het defect is ontdekt in de slats, beweegbare kleppen aan de voorzijde van de vleugels, die de luchtweerstand verkleinen of vergroten.

Meer over