NieuwsVliegtuig

Opnieuw probleem aangetroffen bij veelgeplaagde Boeing 737 Max

Bij het veelgeplaagde toestel van Boeing, de 737 Max, is opnieuw een probleem vastgesteld. Luchtvaartautoriteit FAA meldt dat het mankement werd ontdekt bij een test in een vliegsimulator. De gehele 737 Max-vloot staat sinds maart aan de grond wegens softwareproblematiek, die aan het licht kwam na twee dodelijke crashes.

Een Boeing 737 Max van American Airlines. Beeld EPA
Een Boeing 737 Max van American Airlines.Beeld EPA

Het nieuwe mankement stelt waarschijnlijk de herintroductie van de 737 Max uit. Southwest, American Airlines en United Airlines, de drie Amerikaanse maatschappijen die het toestel aanschaften, lieten eerder al weten de toestellen tot zeker begin september aan de grond te houden.

Volgens experts is nog niet duidelijk of het probleem met een update van de software kan worden opgelost. Er moeten mogelijk microprocessoren in de toestellen worden vervangen.

In maart kwam al een extra softwareprobleem aan het licht, wat volgens Boeing makkelijk kon worden opgelost. Eerder deze maand werd gemeld dat aanpassingen aan de huidige software eind juni naar alle waarschijnlijkheid zouden worden goedgekeurd, waarna testvluchten konden gaan plaatsvinden.

Sinds maart werkt Boeing aan nieuwe software voor het systeem dat de vliegtuigen stabiliseert. De sensoren in de twee verongelukte vliegtuigen duwden de neus van deze toestellen naar beneden, zonder dat de piloten aan boord daar iets aan konden doen. In totaal kwamen 346 mensen om het leven. Na de ongelukken moest Boeing toegeven dat het al een jaar van problemen met het toestel wist.

Volgens Boeing is de nieuwe eis van de FAA gegrond. Het bedrijf meldt dat er wordt gewerkt aan een oplossing.

Riemen vast – het is weer een zwaar jaar voor de luchtvaart. Met deze vijf problemen hebben de maatschappijen te maken.

Reconstructie: de crash van de 737 Max 8: kroniek van een aangekondigde ramp.

Meer over