Opnieuw ophef om cartoon Charlie Hebdo over Aylan

Opnieuw heeft een cartoon van Charlie Hebdo voor ophef gezorgd. En ook ditmaal omdat het Franse satirische tijdschrift het verdronken Syrische jongetje Aylan Kurdi op de hak neemt. Tekenaar Laurent Sourisseau laat zien wat er van Aylan zou zijn geworden als hij de oversteek in een bootje naar Griekenland zou hebben overleefd. Het antwoord: 'Een billenknijper in Duitsland'.

Redactie
null Beeld
Beeld

Op social media is veelal negatief gereageerd op de keuze van Charlie Hebdo om de driejarige drenkeling te gebruiken om bijtend commentaar te leveren op de aanrandingen in Keulen door migranten en vluchtelingen.

Vorig jaar september riep het satirisch tijdschrift ook al de nodige emoties op met twee cartoons die de spot drijven met de beroemde foto waarop het levenloze lichaam van de Syrische peuter is te zien op het strand van Bodrum, Turkije.

'Zo dichtbij het doel...', stond als begeleidende tekst bij een van de spotprenten. Op het strand achter de peuter is een billboard te zien van een fastfoodketen, met daarop de tekst: 'Promo! Twee kindermenu's voor de prijs van één'. Een andere cartoon spotte met Aylans geloofsovertuiging, de islam. De titel van de cartoon is: 'Bewijs dat Europa christelijk is'. Op de tekening was een Jezus-figuur te zien die zegt: 'Christenen lopen op water'. Bij het verdrinkende jongetje naast hem in zee - Aylan Kurdi- luidde de tekst: 'Moslimkinderen zinken'.

Dezelfde tekenaar

Net als de gewraakte cartoon in het jongste nummer van Charlie Hebdo werden ook deze twee spotprenten getekend door cartoonist Laurent Sourisseau, die zijn tekeningen ondertekent met zijn nom de plume Risse. De politieke tekenaar heeft sinds de aanslag vorig jaar op de redactie van Charlie Hebdo constant beveiliging. Sourisseau liep tijdens de aanslag, waarbij twaalf doden vielen, een schotwond op aan zijn schouder.

Meer over