Opnieuw onrust om crisis Rusland

De Russische politie heeft zondag hard ingegrepen bij een straatprotest in Vladivostok tegen hogere importtarieven voor auto’s en zo’n honderd personen opgepakt.

Van onze correspondent Arnout Brouwers

De demonstraties zijn een van de eerste tekenen dat de economische terugval in Rusland zich ook tegen haar populaire leiders kan keren. Zij keren zich tegen het voornemen van premier Poetin vanaf volgend maand de importtarieven voor auto’s drastisch te verhogen om de verkoop van in Rusland gemaakte auto’s te stimuleren. Dat is tegen het zere been van de Russische consument en van de autohandel in het Verre Oosten, waarin veel mensen hun geld verdienen met de import uit Japan.

Bij de demonstraties vorige week, die veel omvangrijker waren en door de nationale televisie werden genegeerd, werden voor het eerst ook leuzen geuit waarin werd opgeroepen tot het aftreden van Poetin en president Medvedev. ‘Laten we Poetin in een Wolga duwen’, luidde er een van – een verwijzing naar de Russische middenklasser die al tientallen jaren elke innovatie in de auto-industrie met daverend succes weet te ontwijken. Pikanter nog waren echter leuzen als ‘Geef de Koerilen en Vladivostok terug aan Japan!’

Poetin toonde zich de afgelopen week niet onder de indruk van de protesten. Hij zette de ‘op zijn best paar duizend mensen die woekerwinsten boeken’ (op de tweedehands auto-import, red.) tegenover de anderhalf miljoen werknemers die in Rusland hun brood verdienen aan de autoproductie. Dat aantal is de laatste jaren vergroot doordat een aantal buitenlandse merken fabrieken in Rusland heeft gebouwd.

Volgens experts in het Verre Oosten zijn daar echter op zijn minst 100 duizend mensen afhankelijk van deze handel. Wat bij het neerslaan van de betoging extra kwaad bloed zette, is dat deze deels door speciale politietroepen gebeurde die uit Moskou waren aangevoerd.

Volgens de econoom Jevgeni Gontmacher toont de aanpak aan hoezeer het Kremlin vreest dat de sociale gevolgen van de crisis zich tegen hen zal keren. ‘Deze leiders hebben nog nooit met een lagere olieprijs te maken gehad, en weten niet hoe ze de effecten moeten bestrijden.’

De zakenkrant Vedemosti, waarin hij onlangs waarschuwde dat de economische tegenslag tot grote politieke onrust kan leiden, werd berispt. ‘Het komende jaar, waarin de economie zelfs kan krimpen, wordt voor Poetin van doorslaggevend belang’, voospelt Gontmacher.

Meer over