Opnieuw onrust bij Uber: nummer twee stapt nu alweer op

Minder dan zes maanden na zijn aantreden stapt de nieuwe tweede man van taxibedrijf Uber, Jeff Jones, alweer op. Volgens een bron bij het bedrijf komt het vertrek als een 'volslagen verrassing', meldt BBC news.

null Beeld ap
Beeld ap

'Het is duidelijk dat mijn aanpak en manier van leiderschap niet passen bij wat ik heb gezien en meegemaakt bij Uber', zegt Jones tegen technologieblog Recode. Jones ging oktober vorig jaar aan de slag bij Uber om de reputatie van het in opspraak geraakte bedrijf te redden.

De exacte reden voor het vertrek van Jones is niet bekend, maar zijn functie stond eerder deze maand al ter discussie toen duidelijk werd dat topman Travis Kalanick op zoek was naar een rechterhand, die de rol van operationeel directeur op zich zou nemen. De taken die deze COO voor zijn rekening zou nemen, werden nu deels uitgevoerd door Jones.

Verschillende controverses

Uber is de laatste maanden regelmatig negatief in het nieuws geweest. Zo beschuldigt Waymo, een zusterbedrijf van technologiegigant Google, Uber ervan technologie te gebruiken die door een voormalige werknemer was gestolen.

Daarnaast loopt er een intern onderzoek naar seksuele intimidatie na een blogpost van ex-werkneemster Susan Fowler, waarin ze schrijft dat ze vanaf haar eerste dag bij Uber werd geconfronteerd met seksuele toespelingen. Kalanick zelf stond onder vuur nadat een video opdook waarin hij zich weinig respectvol gedroeg tegen een Uberchauffeur.

Jones is het zoveelste bestuurslid dat vertrekt bij Uber. Vorige maand werd aan manager Amit Singhal gevraagd om op te stappen vanwege vermoedens van ongewenste intimiteiten tijdens zijn vorige baan bij Alphabet en eerder deze maand stapten vicevoorzitter Ed Baker en veiligheidstopman Charlie Miller op.

Taxidienst Uber lijkt in een ongecontroleerde slip geraakt: beschuldigingen van seksuele intimidatie, bedrijfsspionage, een topman die zijn temperament niet de baas is - het onder technologievorsers eens zo populaire bedrijf heeft in korte tijd veel van zijn glans verloren. Dit zijn de acht plagen die Uber hebben getroffen. (+)

Meer over