Nieuws

Opnieuw nacht van rellen in Belfast, Boris Johnson opgeroepen Noord-Ierse zeegrens op te heffen

In de zesde achtereenvolgende nacht van rellen in Belfast is een dubbeldeksbus afgebrand. Directe aanleiding is woede in pro-Britse unionistische kringen over de vermeende voorkeursbehandeling van de pro-Ierse nationalisten. Op de achtergrond speelt ongenoegen over de zeegrens waardoor Noord-Ierland van de rest van het Verenigd Koninkrijk is afgesneden.

Patrick van IJzendoorn
null Beeld AP
Beeld AP

Het jongste geweld speelde zich woensdagnacht af bij de ‘Vredesmuur’ in het grensgebied tussen Shankill, de unionistische wijk, en de nationalistische Falls. Vanaf unionistische zijde werden er molotovcocktails en stenen over de muur gegooid. De politie was ook een doelwit. Een groep jonge betogers kaapten een bus en zetten deze in brand. Eerder deze week waren er ook ernstige ongeregeldheden in Zuid-Belfast, Derry en Carrickfergus.

Directe aanleiding voor de opstand was de beslissing van justitie om mensen, die eind juni aanwezig waren bij de uitvaart van IRA-kopstuk Bobby Storey, niet te vervolgen. Bij deze gelegenheid werden de lockdownregels massaal geschonden, onder meer door Sinn Fein-leider Michelle O’Neill, vicepremier van Noord-Ierland. Zij heeft toegegeven het coronabeleid ondermijnd te hebben met haar aanwezigheid.

Binnen unionistische kringen werd de beslissing gezien als bewijs dat de nationalisten het voor het zeggen hebben in Noord-Ierland. Dat gevoel heerst al sinds Londen en Brussel in het brexitproces besloten om, uit vrees voor mogelijk IRA-geweld, geen grenscontroles uit te voeren tussen Ierland en Noord-Ierland, maar tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië, dus aan beide kanten van de Ierse Zee.

Brexitprijs

Deze controles zijn een doorn in het oog binnen de unionistische gemeenschap. Goederen die van het Britse vasteland naar Noord-Ierland komen, worden onder toezicht van de Europese Unie streng gecontroleerd. Volgens het Noord-Ierse ministerie van Landbouw zijn de controles zelfs strenger dan elders. Dat leidde eerder dit jaar al tot bedreigingen richting douaniers in Larne en Belfast.

In Shankill en andere pro-Britse wijken leeft het gevoel dat Noord-Ierland niet echt meer bij het Verenigd Koninkrijk hoort en nu EU-grondgebied is. Dit wordt gezien als een eerste stap naar Ierse hereniging. Martin Selmayr, stafchef onder de voormalige Europese commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zou ooit hebben gezegd dat Noord-Ierland de prijs is die de Britten voor de Brexit moeten betalen.

Het ongenoegen over de zeegrens bestaat al langer, maar kwam niet tot uiting door de lockdown. De politie in Noord-Ierland verwachtte meer geweld als er versoepelingen zouden worden doorgevoerd. Volgens de Noord-Ierse premier Arlene Foster is de positie van de politiecommissaris onhoudbaar geworden. Vanuit Londen hebben de Conservatieven Boris Johnson opgeroepen de EU te negeren en een einde te maken aan de zeegrens.

Meer over