Opnieuw hevige rellen in Belfast

Voor de tweede opeenvolgende avond zijn gisteren in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast rellen uitgebroken bij een overwegend katholieke wijk in het oosten van de stad. De aanwezige politie werd bekogeld met brandbommen en vuurwerk, meldt de BBC.

Redactie
Belfast, gisteren voor de tweede avond op rij toneel van ongeregeldheden. Beeld afp
Belfast, gisteren voor de tweede avond op rij toneel van ongeregeldheden.Beeld afp

Nadat het maandagavond al onverwachts tot onenigheid was gekomen tussen unionisten en republikeinen, werd gisteren een politiemacht op de been gebracht om opstootjes in de kiem te smoren. De ongeregeldheden in de wijk Short Strand worden omschreven als de ernstigste van de afgelopen tien jaar.

Poging tot moord

Gisteren werd bekend dat de politie was beschoten bij de schermutselingen een dag eerder. Een politiewoordvoerder noemde het 'poging tot moord'. De schermutselingen zouden op touw zijn gezet door de paramilitaire beweging UVF. Er waren in eerste instantie vier- tot vijfhonderd mensen bij betrokken, aldus de politie.

In Noord-Ierland woekert een conflict tussen protestante en katholieke bevolkingsgroepen. De protestante groep, ook wel aangeduid als unionisten, wil dat Noord-Ierland onderdeel blijft van het Verenigd Koninkrijk. De katholieken zijn voorvechter van het republikeinse gedachtegoed en willen aansluiting bij de republiek Ierland. De wijk Short Strand is een katholieke enclave in een overwegend protestants getint deel van Belfast.

Meer over