Opnieuw grote sexting-zaak op middelbare school, nu in Apeldoorn

Weer gaat de politie gaat onderzoek doen naar een uit de hand gelopen geval van sexting op een middelbare school, dit keer in Apeldoorn. Op de school zouden naaktbeelden in omloop zijn van enkele leerlingen uit de onderbouw.

Nienke Zoetbrood
Een meisje bekijkt berichten op haar smartphone. Beeld anp
Een meisje bekijkt berichten op haar smartphone.Beeld anp

Het gaat om diverse seksueel getinte foto's van zowel jongens als meisjes, zegt rector Clementine van den Berg van de Koninklijke Scholengemeenschap in Apeldoorn. De school werd gewaarschuwd door ouders van een leerling, die aangifte hebben gedaan bij de politie.

'Het doorsturen van zulke beelden is lastig te voorkomen', zegt Van den Berg. 'Met voorlichting proberen we de leerlingen bewust te maken de risico's, maar het blijven jongvolwassenen die grenzen opzoeken. We zeggen dan ook tegen ouders: als jullie thuis het gesprek voeren, doen wij het hier.'

Vorige maand ontstond ook onrust op verschillende middelbare scholen in Zeeland, nadat gemanipuleerde naaktfoto's online circuleerden. Drie minderjarige meisjes werden toen aangehouden. Ze zijn nog steeds verdachten in de zaak.

Het verspreiden van naaktfoto's van scholieren is officieel strafbaar voor de wet, het valt namelijk onder het maken, bezitten of verspreiden van kinderporno. Daarop staat een maximale gevangenisstraf van vier jaar. Maar zeker in het geval van minderjarigen is er een dunne lijn tussen wat strafbaar is en niet.

'Mensen mogen naaktfoto's van zichzelf versturen, daar is niets strafbaars aan', zegt woordvoerder Suzanne van de Graaf van de politie. 'Het komt pas in de buurt van het strafrecht als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn, en de foto's tegen hun wil verstuurd zijn.'

De politie raadt scholen aan om aangifte te doen als bekend is dat er naaktfoto's op school circuleren. 'Als het voor slachtoffers zorgt wel. Gebeurt het uit vrije wil, dan ligt de zaak gecompliceerder.'

Sexting, het versturen van naaktfoto's en -filmpjes, komt regelmatig voor onder jongeren. Het gebeurt echter steeds vaker dat deze privé verstuurde bestanden in verkeerde handen terechtkomen of via groepsapps verder worden verspreid. Hoe vaak het afgelopen jaar aangifte gedaan bij de politie voor het verspreiden van naaktfoto's op scholen, is niet bekend.

In een onderzoek van EenVandaag uit 2015 zeggen twee op de drie jongeren een leeftijdsgenoot te kennen van wie naaktfoto's circuleren. Het OM gaat lang niet altijd over tot vervolging bij het verspreiden van naaktfoto's als de verdachten minderjarig zijn. Vaak is het verwijderen van de foto's of filmpjes voldoende.

Meer over sexting

'Is toch grappig, filmpje van een klasgenoot die masturbeert?'
Hoe kunnen ouders hun kinderen beschermen tegen sexting en cyberpesten? Theatergroep Playback doet het in rollenspellen voor tijdens ouderavonden op scholen.(+)

Een naaktfoto van de 14-jarige Onur belandde online. Uit schaamte pleegde hij zelfmoord
Een 14-jarige jongen uit Enschede beroofde zichzelf van het leven nadat hij een naaktfoto van zichzelf op internet vond. Hoe vang je pubers op in zo'n situatie? 'Ze denken: dit gaat nooit voorbij. Maar dat is niet waar.'(+)


Nederlandse jongeren delen nauwelijks seksueel getinte foto's via sociale media
'Sexting' komt nauwelijks voor onder Nederlandse jongeren. Ze beoordelen het versturen van seksueel getinte afbeeldingen via sociale media als abnormaal gedrag en zien de risico's ervan in. Van de middelbare scholieren heeft 2,6 procent weleens een 'naaktfoto of een foto van zichzelf in ondergoed' verstuurd of op internet geplaatst. 'Nogal braaf', staat in het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Meer over