Opnieuw doden bij stakingsgeweld in Karachi Pakistan

De algemene staking in de Pakistaanse havenstad Karachi heeft zondag opnieuw slachtoffers geëist. Volgens een politiewoordvoerder kwamen ten minste veertien mensen om bij gewelddadigheden en raakten er twintig gewond....

Reuter, AP, AFP

KARACHI

In Karachi vielen deze maand alleen al 93 doden door het etnische en politieke geweld.

De Mohajir-beweging (MQM), die vorige maand de bewoners heeft opgeroepen elke vrijdag en zaterdag te staken, spoorde vrijdag iedereen aan twee dagen langer te staken uit protest tegen de dood van Aslam Sabzwari, de voormalige stadsbestuurder die vrijdag in een politiecel stierf. Artsen die zijn lichaam hebben onderzocht, zeggen dat hij is gestorven aan de gevolgen van martelingen.

Militante leden van de MQM-beweging staken gisteren auto's, bussen en gebouwen in brand. Ook in de naburige stad Hyderabad braken onlusten uit, waarbij een man werd gedood. De Mohajir-beweging bestaat uit moslims die naar Pakistan kwamen na de afscheiding van India in 1947. De beweging telt vele aanhangers in Karachi.

De bedrijven in de havenstad kampen met enorme financiële verliezen als gevolg van de stakingen. Maar premier Benazir Bhutto zei zaterdag tijdens een bezoek aan Kuala Lumpur dat de stakingen de economie van het land niet bedreigen.

De oppositie in de senaat heeft er bij de regering op aangedrongen acties in Karachi achterwege te laten, zolang er geen besprekingen zijn gevoerd met de Mohajir-beweging. Die gesprekken zullen naar verwachting dinsdag beginnen in Islamabad.

Meer over