Opnieuw doden bij geweld op Ambon

Felle straatgevechten tussen moslims en christenen in Ambon-stad, de hoofdstad van het Indonesische eiland Ambon, hebben sinds donderdag waarschijnlijk tientallen levens geëist.Het waren de eerste omvangrijke gewelddadigheden in de stad sinds het uitroepen van de burgerlijke noodtoestand door president Wahid twee weken geleden....

De Indonesische minister van Defensie, Juwono Sudarsono, gaf afgelopen weekeinde in een interview met de krant Jakarta Post voor het eerst toe dat 'vele militairen een belangrijke oorzaak van de botsingen zijn geworden'. Sudarsono vraagt zich openlijk af hoeveel controle het legerhoofdkwartier in Jakarta over de troepen heeft en hoe effectief de militaire commandostructuur is in de Molukken.

De minister beweert over aanwijzingen te beschikken dat diverse bij het geweld betrokken officieren en lokale autoriteiten banden onderhouden met exponenten van het voormalig regime van Soeharto en de voormalige president B.J. Habibie. 'We onderzoeken dat nog steeds maar beschikken nog niet over voldoende concrete bewijzen', aldus Sudarsono. Hij zou het liefst zien dat de verdachte elementen in het leger worden vervangen. 'Maar de minister van Defensie is niet de baas over de commandostructuur', zei hij.

Het brandpunt van de onlusten van de afgelopen dagen lag rond de straat Jalan Diponogoro, waar de scheidslijn loopt tussen een aantal christelijke en moslimwijken in Ambon-stad. Inwoners meldden aanhoudend schieten en ontploffingen van bommen en mortiergranaten. De tientallen gebouwen die in brand zijn gestoken, legden het hele weekeinde een dikke rookwolk over het centrum van de stad.

De Verenigde Staten hebben Indonesië al meerdere malen gemaand de problemen serieuzer aan te pakken. Het bewind van Wahid is fel gekant tegen buitenlandse interventie in het conflict. Wel staat het open voor alle vormen van humanitaire hulp.

Christenen en ook delen van de moslimgemeenschap in de Molukken dringen al wekenlang aan op ingrijpen van de VN in het conflict. Een delegatie van de kerken vroeg afgelopen week tijdens een bezoek aan de VN in Genève om hulp bij de evacuatie van alle christenen uit de Molukken. De Molukse bisschop Petrus Canisius Mandagi verklaarde vorige week dat er zonder buitenlandse hulp in het gebied geen christen zal overblijven. Volgens schattingen zijn sinds het uitbreken van het geweld in januari vorig jaar in de Molukken minstens drieduizend doden gevallen.

Meer over