NieuwsVerenigde Staten

Opnieuw demonstraties in Louisville na beslissing maar één agent te vervolgen voor doden zwarte vrouw

In de Amerikaanse stad Louisville (Kentucky) zijn donderdagavond opnieuw honderden mensen de straat opgegaan uit ongenoegen over het besluit om maar een van de drie politieagenten te vervolgen die betrokken waren bij de dood van de zwarte vrouw Breonna Taylor (26).

Een vrouw te midden van agenten tijdens nieuwe betogingen in Louisville tegen het besluit om maar één agent te vervolgen voor de dood van een zwarte vrouw. Beeld AP
Een vrouw te midden van agenten tijdens nieuwe betogingen in Louisville tegen het besluit om maar één agent te vervolgen voor de dood van een zwarte vrouw.Beeld AP

Volgens lokale media verloopt het protest rustig. Politiehoofd Robert Schroeder zei op een persconferentie te verwachten dat de demonstraties de komende dagen nog zullen aanhouden en dat de de avondklok verlengd wordt tot na het weekeinde. Troepen van de Nationale Garde zijn ingezet om de de lokale politie te ondersteunen bij het handhaven van de orde. Bij demonstraties op woensdag, waar duizenden mensen aan meededen, werden twee politieagenten neergeschoten en 127 mensen gearresteerd, voornamelijk voor het overtreden van de avondklok die vanwege de protesten is ingesteld.

Gouverneur Andy Beshear van Kentucky heeft de openbare aanklager in zijn staat opgeroepen alle informatie van het onderzoek naar de schietpartij waardoor Taylor om het leven kwam openbaar te maken. ‘We zouden alle mensen in Kentucky dat allemaal moeten laten zien, dat evalueren en dan tot de waarheid komen’, zei Beshear.

Breonna Taylor, een 26-jarige voormalig ambulanceverpleegkundige, werd op 13 maart in haar eigen huis doodgeschoten door de politie van Louisville. Drie agenten in burger waren met behulp van een huiszoekingsbevel naar aanleiding van een politieonderzoek haar appartement binnengekomen waarop een schietpartij volgde tussen Taylor’s vriend Kenneth Walker en de agenten. Walker dacht dat de agenten inbrekers waren. De agenten losten meer dan 20 schoten, Taylor werd maar liefst acht keer geraakt.

Politieagent Brett Hankison, die in juni al werd ontslagen, is niet aangeklaagd voor het doden van Taylor, maar voor het nodeloos in gevaar brengen van haar buren. De andere twee agenten die fatale schoten zouden hebben gelost, worden in het geheel niet vervolgd.

De dood van Taylor is een vooraanstaande zaak geworden voor de Black Lives Matter-beweging, die protesteert tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

Een demonstrant staat oog in oog met een politiecordon. Beeld AP
Een demonstrant staat oog in oog met een politiecordon.Beeld AP
Demonstranten op straat in Louisville. Beeld REUTERS
Demonstranten op straat in Louisville.Beeld REUTERS
Meer over