Opnieuw congreslid opgestapt om #MeToo: Republikein Franks drong aan op draagmoederschap

Het Republikeinse Congreslid Trent Franks is vrijdagavond opgestapt nadat hij was beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hij is het derde Amerikaanse congreslid in een week tijd dat is gesneuveld als gevolg van de wereldwijde #MeToo-campagne.

Carlijne Vos
Republikeinse Congreslid Trent Franks. Beeld reuters
Republikeinse Congreslid Trent Franks.Beeld reuters

Opmerkelijk genoeg wordt de vierde in opspraak geraakte politicus, de Republikein Roy Moore, door president Donald Trump juist actief gesteund om aan te blijven. Op een bijeenkomst in Florida riep Trump kiezers vrijdagavond op komende week voor Moore te stemmen bij de Senaatsverkiezing in Alabama. 'Amerika kan het zich niet veroorloven deze zetel aan de Democraten te verliezen', zo hield hij zijn publiek voor.

Draagmoeder

De Republikeinse politicus Franks (60) uit Arizona is er door een ex-medewerker van beschuldigd dat hij haar onder druk heeft gezet om draagmoeder te worden. Hij zou haar 5 miljoen dollar hebben geboden om hem en zijn vrouw te helpen met hun vruchtbaarheidsproblemen. Toen zij een andere medewerkster in vertrouwen nam, bleek ook zij benaderd te zijn door Franks met hetzelfde verzoek.

De vrouw is nu pas naar buiten gekomen met haar verhaal omdat ze eerder niet wist waar ze terecht kon. Tegen persbureau AP zei ze dat ze zich geïntimideerd heeft gevoeld door het verzoek en bang was voor de professionele consequenties als ze niet zou instemmen. Nadat ze het aanbod had afgewezen merkte ze dat Franks haar links liet liggen en dat ze geen opdrachten meer kreeg. Daarop besloot ze haar baan op te zeggen.

Geen intimidatie of dwang

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Paul Ryan, hoorde twee weken geleden al over de aantijgingen en had Franks opgeroepen om op te stappen. Vrijdagavond besloot Franks na overleg met zijn vrouw gehoor te geven aan het verzoek. In een verklaring zei hij dat het nooit zijn bedoeling was geweest om de vrouwelijke collega's te intimideren of dwingen en dat hij geen bedoelingen had om seksueel contact te hebben. Omdat hij en zijn vrouw al twee kinderen hebben uit draagmoederschap zou hij de gevoeligheid van het onderwerp voor anderen hebben onderschat, zo verklaarde hij.

In het Amerikaanse Congres zijn deze week vier leden in opspraak gekomen. Dinsdag stapte de Democraat John Conyers (88) uit Michigan op, de langst zittende politicus in het Huis van Afgevaardigden, nadat vrouwelijke stafleden hem hadden beschuldigd van seksuele intimidatie. Twee dagen later gaf de Democratische senator Al Franken de strijd op onder druk van zijn collega's nadat hij door diverse vrouwen was beschuldigd van handtastelijkheid. Beide Democraten zeggen op te stappen om de partij geen schade te berokkenen, niet omdat ze schuld erkennen.

John Conyers. Beeld ap
John Conyers.Beeld ap
Al Franken. Beeld reuters
Al Franken.Beeld reuters
ROy Moore. Beeld ap
ROy Moore.Beeld ap

Republikein Moore wordt ervan beschuldigd dat hij vroeger jongere en zelfs minderjarige vrouwen zou hebben betast. Zijn partijgenoten lieten hun twijfels varen of ze hem moesten blijven steunen toen Trump deze week pal achter Moore ging staan.

Meer over