Opnieuw brengt invaller redding

België heeft zich na twee groepswedstrijden geplaatst voor de achtste finales van het WK. Maar de Rode Duivels stellen teleur. Origi is de derde invaller die scoort voor ploeg van Wilmots.

AMSTERDAM - Volgens het voetbalcliché heeft Marc Wilmots gouden handjes. België won eerst van Algerije dankzij doelpunten van de invallers Fellaini en Mertens (2-1), om zondag daarna ook Rusland te verslaan dankzij een invaller, Origi (1-0).

De bondscoach krijgt in dit soort gevallen altijd een onevenredige hoeveelheid lof toegezwaaid. Zijn vermogen om goed te wisselen (de 'gouden handjes') wordt dermate uitvergroot, dat het bijna bespottelijk wordt. In het geval van Wilmots zou je ook kunnen zeggen dat hij zijn talentvolle selectie al twee wedstrijden ondermaats laat voetballen.

Dat zou reëler zijn, want België stelt domweg teleur. Ja, de Rode Duivels hebben zich door beide zeges geplaatst voor de achtste finales. Maar het spel is van een alarmerende dorheid. Pas in de 88ste minuut stelde België de winst veilig.

Eden Hazard, in aanleg de beste Belg, was zich eindelijk met het spel gaan bemoeien. Na zijn sterke individuele actie kon Divock Origi van dichtbij raak schieten. Origi was in de 57ste minuut in het veld gekomen om de onzichtbare Romelu Lukaku te vervangen.

Diens opvallendste actie was het misbaar dat hij maakte bij het verlaten van het veld. Lukaku weigerde de hand van Wilmots, mopperde duidelijk waarneembaar en schopte een bidon woest de dug-out in. Dat tafereel deed denken aan een ontsporing van Ruud van Nistelrooij bij Oranje. Na een wissel van bondscoach Dick Advocaat tijdens een kwalificatieduel met Tsjechië deed de spits hetzelfde.

Je zou denken dat Lukaku op dat moment zijn eigen positie voor de rest van het toernooi had vernield. Na het winnende doelpunt van Origi legde Wilmots uitgerekend een vaderlijke hand op de bol van Lukaku. Na afloop zei de bondscoach zelfs dat de reactie van Lukaku op zijn wissel 'normaal' was.

Dat meende hij natuurlijk niet, maar dit soort brandjes blust de coach het liefst in de beslotenheid van het spelershotel. Na het geblesseerd wegvallen van spits Christian Benteke (Aston Villa) was Lukaku in principe zijn eerste keuze voor de spitspositie.

De aanvaller van Everton, die zijn waarde voor België had bewezen met twee doelpunten in het cruciale kwalificatieduel met Kroatië, mist vooralsnog de vorm en het zelfvertrouwen om te excelleren in de nationale ploeg.

Dat geeft Divock Origi de kans om de aandacht op zich te vestigen. De 19-jarige speler van Lille, de club waar Hazard speelde voordat hij naar Chelsea ging, is nu de jongste Belgische doelpuntenmaker ooit op een WK.

Op de vraag of hij zichzelf als back-up van Lukaku ziet, zei Origi kort voor de eerste wedstrijd van de Belgen dat hij zichzelf meer als concurrent zag. Samen met Adnan Januzaj van Manchester United debuteerde Origi eind mei voor de Rode Duivels, in een oefenduel tegen Luxemburg.

'Wij moeten overal zijn om goeie spelers te vinden en Gert Verheyen helpt ons daarbij', zei Wilmots destijds over de keuze voor beide jonge aanvallers. 'De integratie van Januzaj en Origi is vlot verlopen. Dat heeft ook te maken met de discipline in deze groep. Twee jaar geleden leek het een groep stommen. Nu zie ik een groep met leiders en een goeie onderlinge coaching.'

Dat klonk hoopgevend en geruststellend voor de Belgen. Maar tegen de defensief ingestelde Russen, gecoacht door de Italiaan Fabio Capello, bleek weer dat er meer nodig is om te presteren dan een verzameling goede internationals.

undefined

Slecht

Kort voor rust had Rusland gewoon moeten toeslaan. Spits Aleksandr Kokorin kreeg een honderd procent kopkans, maar slaagde er niet in zijn inzet op doel te richten. In een werkelijk weerzinwekkend slechte wedstrijd gold dat moment lange tijd als grootste kans.

Bij België was Jan Vertonghen zijn basisplaats kwijtgeraakt aan Thomas Vermaelen. Vanwege een in de warming-up opgelopen blessure viel Vermaelen al vroeg in de wedstrijd uit, waardoor Vertonghen sneller dan hij zal hebben verwacht weer het veld mocht betreden. Bij de kans van Kokorin was hij de Rus uit het oog verloren.

Doordat Kompany en Van Buyten de verdedigingstandem vormen, zijn Toby Alderweireld (rechtsback) en Vertonghen of Vermaelen al jaren noodgedwongen de vleugelverdedigers. Vooral als zij op hun defensieve taken worden aangesproken, levert dat hachelijke situaties op. Dat bleek zowel tegen Algerije als tegen Rusland.

In deze zwakke poule (met verder ook nog Zuid-Korea) heeft België langzaam kunnen wennen aan de omstandigheden in Brazilië. Vandaag zal het gaan over het beslissende doelpunt van Origi en de zogenaamd 'gouden handjes' van Wilmots. De bondscoach kan die handjes niet al te vaak meer branden, anders gaan ze daadwerkelijk pijn doen.

undefined

Groep H

België - Rusland 1-0. 88. Origi 1-0. Scheidsrechter: Brych (Dui). Toeschouwers: 73.819. Geel: Witsel, Alderweireld (Bel), Gloesjakoc (Rus).

België: Courtois,Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vermaelen (31. Vertonghen), De Bruyne, Witsel, Fellaini, Mertens (75. Mirallas), Lukaku (57. Origi), E.Hazard.

Rusland: Akinfejev, Kozlov (62. Jesjtsjenko), Ignasjevitsj, Berezoetsky, Kombarov, Samedov (90. Kerzjakov), Fajzoelin, Sjatov (83. Dzagojev), Gloesjakov, Kanoennikov, Kokorin.

Zuid-Korea - Algerije 2-4. 26. Slimani 0-1, 28. Halliche 0-2, 38. Djabou 0-3, 50. Son Heung-min 1-3, 62. Brahimi 1-4, 72. Koo Ja-cheol 2-4, Scheidsrechter: Roldán (Col). Toeschouwers: 42.000. Geel: Lee Yong, Han Kook-young (Z-Korea), Bougherra (Algerije).

Z-Korea: Jung Sung-ryong, Lee Yong, Hong Jeong-ho, Kim Young-gwon, Yun Suk-young, Lee Chung-yong (64. Lee Keun-ho), Han Kook-young (78. Ji Dong-won), Koo Ja-cheol, Ki Sung-yueng,Son Heung-min, Park Chu-young (57. Kim Shin-wook).

Algerije: M'Bolhi, Mandi, Bougherra (88. Belkalem), Halliche, Mesbah, Feghouli, Medjani, Brahimi (77. Lacen), Bentaleb, Djabou (73. Ghilas), Slimani.

Programma 26 juni 22.00 uur: Zuid-Korea - België, Algerije - Rusland.

Meer over