Opnieuw bomaanslag in Rusland

De politieke instabiliteit in Rusland neemt toe na een nieuwe bomaanslag, die aan zeventien mensen het leven kostte. Premier Poetin probeerde de Russen moed in te spreken....

De Russen zagen voor de derde keer in nog geen twee weken televisiebeelden van een verwoest flatgebouw, verminkte lichamen en gewonden die verdwaasd naar de reddingswerkzaamheden staan te kijken.

Dit keer ontplofte de bom niet in Moskou, maar in Volgadonsk, een stad in het zuiden van Rusland. De explosieven, die waren verborgen in een vrachtauto, gingen af om zes uur 's morgens, toen veel mensen lagen te slapen. Tientallen mensen raakten gewond; twintig van hen ernstig.

President Jeltsin verklaarde dat Rusland over 'de kracht en de middelen beschikt om resoluut een eind te maken aan het terrorisme'. De politie en de veiligheidsdienst FSB zijn al dagen bezig met 'operatie wervelwind', die verdere aanslagen moet voorkomen.

In de hoofdstad werden op een aantal plaatsen zakken springstof en ontstekingsmechanismen ontdekt, die waren afgesteld om in de komende dagen af te gaan. 'We hopen dat we alles op tijd hebben gevonden,' verklaarde de FSB.

Premier Poetin zegt over bewijzen te beschikken dat de moslimguerrillastrijders in Tsjetsjenië achter de aanslagen zitten. De Tsjetsjeense president Maschadov ontkent dat in alle toonaarden. 'Ik verklaar ten overstaan van de hele wereld officiëel tegen de Russische leiders dat de burgers van Tsjetsjenië niets met deze gebeurtenissen te maken hebben.'

Door de woede over de aanslagen neemt de roep om actie toe. Burgemeester van Moskou Loezjkov vertolkte de gevoelens van veel Russen toen hij vroeg om vergeldingsaanvallen tegen de Tsjetsjenen - 'een bandietenvolk dat zich bezighoudt met terrorisme, slavenhandel en overvallen'.

De Russische generaals zeggen dat alle 'terroristen' uit het naburige Dagestan zijn verdreven. De luchtaanvallen op hun bases in Tsjetsjenië gaan door. Er zouden aan de grens vijftienhonderd guerrilla's klaar staan voor een nieuwe aanval.

De woede van de Russen richt zich niet alleen tegen de Tsjetsjenen. Veel mensen zijn van mening dat de autoriteiten de aanslagen hadden moeten voorkomen - als ze al niet geloven in het gerucht dat ze door de autoriteiten zelf zijn geregisseerd.

Moskovski Komsomolets, de grootste krant van Rusland, vraagt zich op de voorpagina af: 'Zijn de bomaanslagen beraamd door het Kremlin?' De krant speculeert dat de Jeltsin-aanhang een excuus wil creëren om de noodtoestand uit te roepen en de verkiezingen af te gelasten.

Door de aanslagen, de oplaaiende oorlog in de Kaukasus en de financiële schandalen is Jeltsin's positie wankeler dan ooit. Ook Jegor Strojev, als de voorzitter van de Federatieraad de woordvoeder van Ruslands machtige gouverneurs, vindt nu dat de president beter kan aftreden. 'Als Jeltsin vandaag zou opstappen, zou dat beter zijn voor het volk en voor de politieke partijen, en het zou ook beter zijn voor hemzelf,' zei hij tegen The New York Times. 'Pogingen de macht te behouden of zijn eigen man te installeren, zullen enorme maatschappelijke spanningen veroorzaken.'

Meer over