Opnieuw bestuurder Rabobank opgestapt

Het Liborschandaal heeft opnieuw een slachtoffer geëist in de top van de Rabobank. Maandag werd bekend dat Arjo Blok (46) per direct terugtreedt als hoofd van de afdeling Global Financial Markets.

AMSTERDAM - Blok was in die functie de baas van de handelaren die de rentetarieven manipuleerden. De Rabo doet geen mededeling over de reden van zijn vertrek op dit moment. Hij wordt opgevolgd door Jasper van Wel (44), nu hoofd van de afdeling gestructureerde financiële producten.

Vorig jaar trad bestuursvoorzitter Piet Moerland al af, nadat de Rabobank in de Liboraffaire schuld had bekend. Later moest onder druk van de lokale en regionale banken van de coöperatie ook de voor de internationale divisie verantwoordelijk bestuurder Sipko Schat opstappen.

Ondanks het betalen van een schikkingsboete van 774 miljoen euro heeft de Rabobank nog altijd geen punt achter het schandaal kunnen zetten. Er dreigen nog civiele procedures tegen de bank en strafprocedures tegen voormalige Rabofunctionarissen.

Het schandaal heeft de Rabobank ook genoopt Rabo International gedeeltelijk te ontmantelen. Sommige afdelingen worden samengevoegd met Rabobank Nederland. Hiermee komen ze rechtstreeks onder toezicht te staan van de huidige financieel bestuurder Bert Bruggink.

Blok kwam in 2008 bij Rabobank International binnen als hoofd Global Financial Markets. Daarvoor werkte hij zestien jaar bij ABN Amro, waarvoor hij onder meer in Londen werkte. In een interview met Management Scope zei hij de nieuwe functie 'waanzinnig leuk te vinden'. 'Maar een baan bij de Verenigde Naties lijkt me ook wel wat.' In 2012 nam Blok nog enkele prijzen in ontvangst, onder meer die voor de beste bank voor aandelenanalyse in de Benelux. Vorig jaar moest hij echter zijn divisie al inkrimpen, wat diverse ontslagen bij de dealingroom van Rabo tot gevolg had.

De laatste jaren werkte hij direct onder bestuurder Sipko Schat. De Rabobank zoekt nog een nieuwe topman. Voorlopig wordt die functie waargenomen door Marius Minderhoud.

undefined

Meer over