Nieuws

Opmerkelijk herstel Randstad, uitzendreus terug op niveau van voor de pandemie

Blije gezichten bij Randstad. Het herstel van de uitzendbranche verloopt dermate voorspoedig dat het uitzendconcern alweer terug is op het niveau van voor de pandemie. Toch blijft waakzaamheid geboden.

Het herstel van uitzendbureau Randstad staat niet op zichzelf, over de hele linie is na de eerste coronaklap een opwaartse beweging te zien. Beeld ANP
Het herstel van uitzendbureau Randstad staat niet op zichzelf, over de hele linie is na de eerste coronaklap een opwaartse beweging te zien.Beeld ANP

Nergens gingen aan het begin van de coronacrisis zoveel banen verloren als in de uitzendbranche. Maar bijna nergens lijkt het herstel ook zo snel te gaan: ’s werelds grootste uitzender Randstad zit alweer in de lift.

De omzet van het uitzendconcern groeide in het vierde kwartaal van 2020 en viel daarmee ‘slechts’ 3,6 procent lager uit dan het laatste kwartaal van 2019. Topman Jacques van den Broek stelde tijdens de presentatie van zijn jaarcijfers dinsdag zelfs dat de bedrijfsactiviteiten inmiddels weer terug zijn op het niveau van vóór de pandemie.

Dat is opmerkelijk: dit voorjaar werd de uitzendbranche juist ongenadig hard geraakt. Nergens gingen zoveel banen verloren. Volgens cijfers van het UWV waren het er 31 duizend. Uitzendkrachten in onder meer de horeca, cultuur- en evenementensector werden naar huis gestuurd, waardoor de branche een kwart aan omzet verloor. Randstad moest 26 procent aan omzet inleveren in het eerste kwartaal.

Volgens Van den Broek zijn de opbrengsten na die eerste klap maand op maand hoger uitgevallen. Was er op het dieptepunt in april nog een omzetverlies van 30 procent ten opzichte van vorig jaar, in juni was dat al teruggebracht naar 21 procent. Die trend zette door, waardoor Randstad het jaar uiteindelijk afsloot met een omzet van 20,7 miljard euro, 12 procent minder dan in 2019. De winst viel met 304 miljoen euro de helft lager uit dan een jaar eerder. ‘2020 was een jaar als geen ander’, kon Van den Broek dus wel rustig concluderen.

Opwaartse beweging

De uitzendbranche is doorgaans een goede graadmeter voor het sentiment op de arbeidsmarkt. Uitzendkrachten fungeren als een ‘stootkussen’ voor bedrijven: vanwege hun flexibele contract zijn zij bij ontij de eersten die hun baan verliezen. Gaat het beter, dan zijn zij ook de eersten die weer aan de slag gaan.

Het herstel van Randstad staat dan ook niet op zichzelf: op de hele arbeidsmarkt is na de eerste ‘coronaklap’ een opwaartse beweging te zien. Nadat tussen maart en augustus 150 duizend Nederlanders hun baan kwijtraakten, gingen in de maanden daarna 60 duizend weer aan het werk. De werkloosheid bleef uiteindelijk beperkt tot 3,9 procent van de beroepsbevolking.

Door de atypische aard van de huidige crisis, die niet komt vanuit de economie zelf, maar vanuit een gezondheidscrisis die de overheid noopte tot ingrijpen, gaat het sommige sectoren bovendien nog altijd of juist voor de wind. Randstad heeft volgens Van den Broek goed kunnen inspelen op die veranderde vraag. Arbeidskrachten uit krimpsectoren konden bijvoorbeeld worden ingezet in de logistiek, e-commerce en de test en vaccinatielocaties van de GGD.

Die atypische aard maakt ook dat het herstel van Randstad nog niet de definitieve exodus uit deze crisis hoeft te tekenen. De tweede golf dwingt overheden over de hele wereld wederom tot ingrijpen, waardoor sommige sectoren weer volledig stilliggen. Bovendien wordt de economische pijn nog altijd verzacht door kapitaalinjecties van de overheid. Als die steun stopt en de gezondheidscrisis niet onder controle komt, is het niet ondenkbaar dat het stootkussen van de arbeidsmarkt opnieuw een klap te verduren krijgt.

In haar arbeidsmarktprognose voor 2021 gaat uitkeringsinstantie UWV er alvast vanuit dat in de uitzendbranche de meeste banen zullen verdwijnen. Het berekende voor 2021 76 duizend uitzendbanen minder. Van den Broek is voorzichtig over voorspellingen. Hij zegt dat er nu in ieder geval meer dan in het voorjaar ‘gewoon gewerkt’ wordt.

Overheidssteun

Het was ongekend dit voorjaar: waar uitzendkrachten tijdens eerdere crises vogelvrij leken, kon voor hen nu een beroep worden gedaan op overheidssteun. Uitzendbureaus tekenden massaal in voor de loonsteunregeling (NOW). Ook Randstad deed dat. Inclusief dochters kreeg het concern een subsidie van 80 miljoen. Daarmee werden de banen van 16 duizend uitzendkrachten overeind gehouden. Na het eerste kwartaal liet het die toch gaan. Maar volgens Van den Broek was in juni tweederde van hen alweer aan het werk. Wereldwijd heeft Randstad 330 miljoen aan overheidssteun gekregen.

Lees ook

Het coronamysterie: overal luiden noodklokken, maar niemand gaat failliet.

De verwachte ontslaggolf blijft voorlopig uit: aantal werklozen daalde verder in november.

Meer over