OPMAAT JONG

Hondje van het RO Theater is een uitbundige voorstelling met poppenspelers, acteurs, poppen en muziek van Fay Lovsky. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), 9 en 10 januari in Groningen (Stadsschouwburg), 16 en 17 januari in Zoetermeer (Stadstheater)....

Tournee

In een stationnetje aan de rand van de wereld wonen Sjef en Sjaan. Op een ochtend zit er een meisje met een grote koffer. Niemand weet waar ze vandaan komt of waar ze naar toe moet. Het Station is een voorstelling van Huis a/d Amstel. Vanaf 5 jaar. Zaterdag in Sittard (Theater K 138), zondag in Maastricht (Theater Kumulus), woensdag in Zaltbommel (De Poorterij).

Frank Groothof speelt alle rollen in Koning Arthur, bijgestaan door vier muzikanten. Vanaf 7 jaar. Vrijdag in Rijswijk (Rijswijkse Schouwburg), zondag in Deventer (De Leeuwenbrug).

Teneeter speelt de Griekse tragedie Medea voor jongeren vanaf 14 jaar. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Nijmegen (Badhuis).

Hoe boks je als meisje van acht op tegen de herinnering aan je dode broertje? Hannah is een theatrale vertelling, geregisseerd door Inez Derksen. Vanaf 7 jaar. Vrijdag in Apeldoorn (Orpheus), zaterdag in Culemborg (De Fransche School).

Theater Terra speelt Koninginnesoep, vanaf 4 jaar. Zaterdag in Heemskerk (De Cirkel), zondag in Zwijndrecht (De Uitstek), woensdag in Dordrecht (Kunstmin).

Blauw Bloed van Het Filiaal is gebaseerd op een Iers sprookje waarin een koning de dood van zijn vrouw niet kan vergeten. Muziektheater vanaf 8 jaar. Zondag in Rotterdam (Schouwburg), woensdag in Veldhoven (De Schalm).

Nog bij moeder is een theaterbewerking van het boek over Ot en Sien. Vanaf 4 jaar. Zondag in Arnhem (Stadsschouwburg), woensdag in Hoofddorp (Het Oude Raadhuis).

Jeugdtheaterschool ZH speelt zeven 'angstaanjagende, bonte, betoverende en koddige' volksverhalen, opgetekend door de Gebroeders Grimm. Grimmige sprookjes, zaterdag in Naaldwijk (De Naald), zondagmiddag in Leeuwarden (De Harmonie).

Amsterdam

Hakken gaat het beste in een 'aussie'. Hoe jongeren reageren op alles wat er over hun cultuur wordt gezegd, laten ze zien in Rap Trap, een dans-theatervoorstelling van Nultwintig. Vandaag, vrijdag en zaterdag in De Krakeling.

Elf aspirant-acteurs tussen de vijftien en twintig spelen in Bad Angel (Sonnet 144), de jongerenvoorstelling van Toneelgroep Amsterdam, parallel aan Dark Lady. In de tekst, geïnspireerd op een sonnet en een toneelstuk van Shakespeare, draait het om wie je bent en wie je zou willen zijn. Dans, muziek en video, geregisseerd door Marije Gubbels. In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg, vanavond t/m zaterdag, dinsdag en woensdag.

Dossier Ronald Akkerman gaat over een verpleegster en een patiënt die ze de laatste maanden van zijn leven verpleegde. Hij stierf aan aids. Het stuk van Suzanne van Lohuizen was in het buitenland een enorm succes. Maandag in De Brakke Grond.

Kleur is een vertelvoorstelling van Hesp Theatermakers, gebaseerd op interviews van Martin Schouten met Nederlanders die ergens anders hun wortels hebben. Vanaf 9 jaar. Vrijdag en zaterdag in het Ostadetheater.

Abe Beer is de pop kwijt waar hij altijd mee slaapt. Zijn oppas Mischka is Russisch, hoe legt hij uit dat hij zonder pop niet naar bed kan? Abe Beer door poppentheater Dibbes. Vanaf 5 jaar; woensdag in De Krakeling.

Arnhem

In het Historisch Museum Het Burgerweeshuis zaterdag van 14 tot 15.30 uur een workshop theepotten maken voor kinderen van 7 tot 12 jaar.

Met drie acteurs, poppen en muziek speelt Theater De Verbeelding Khaliva, de diva, een Indiaas sprookje over roofzucht en rechtvaardigheid. De tekst is van Rob de Graaf. Vanaf 8 jaar. Woensdag première in de Schouwburg.

Den Haag

Over dromen, fantasieën en avonturen gaat Droomwolken, waarin teksten van Annie M.G. Schmidt, Willem Wilmink en Rob Chrispijn worden verteld en gezongen. Vanaf 5 jaar. Zondag in Theater Branoul.

Aan de rand van het dorp, vlakbij het moeras staat een huis waar de mooie moeder Mathilde woont met haar zoon Dennie. In de kamer dreigt onheil en Dennie barricadeert de deur. Geitenjong is een nieuwe voorstelling van Hans van den Boom bij Stella Den Haag. Vanaf 9 jaar. Vrijdag en zondag in het Stellatheater.

In het Museon een monsterlijke tentoonstelling, Mythen en monsters. Met levensgrote reconstructies van mysterieuze schepsels, waarover soms al eeuwen verhalen de ronde doen, t/m 14 maart.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum elke woensdag- en zaterdagmiddag van 14 tot 16 uur (tot half januari) een kinderatelier, waar je een idee kan krijgen van de manier waarop Arent de Gelder ooit les kreeg van Rembrandt.

Enschede

Cowboys gaat over helden op paarden en helden op sokken. Het leven is hard bij klapperende saloondeuren en klepperende paardenhoeven. Door Het Toneelschap en het Antwerpse Paleis met Jan Elbertse, Loek Beumer en Peter Drost. Regie: Lidwien Roothaan. Vanaf 8 jaar. Vrijdag in de Twentse Schouwburg.

Eindhoven

Vanavond t/m 17 januari in de Stadsschouwburg de jongerenmusical Jan Rap en z'n Maat door Stichting Theaterplan, naar het verhaal van Yvonne Keuls.

Helmond

Paul van Loon, schrijver van 'Dolfje Weerwolfje', 'Nooit meer de buren bijten' en andere spannende boeken, leest voor uit eigen werk, op 13 januari om 15 uur in het Gemeentemuseum.

Nijmegen

Kato is een jongen, Kati een meisje. Plotseling en onverklaarbaar wisselen ze van gedaante. Niemand heeft iets in de gaten, maar voor henzelf is het leven ineens heel ingewikkeld. Kati!?Kato!? is een voorstelling van Het Speeltheater uit Gent, vanaf 9 jaar. Zondag in het Steigertheater.

Rotterdam

Jeugdtheater Hofplein bewerkte Collodi's verhaal over de goedgelovige Pinokkio tot een feestelijke commedia del arte-voorstelling met veel dieren. Met muziek van Ton Scherpenzeel, in januari en februari steeds op vrijdag, zaterdag en zondag (t/m 21 februari).

Sittard

Plume is de naam van een avonturenpop, hij kan niet vooruitdenken, heeft geen verleden en is altijd op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Een visueel familiespektakel van Bas Zuiderland naar de verhalen van Henri Michaux. Zondag en woensdag in Sirkeltheater.

Tilburg

Wie zoet is krijgt letters is een speel- en smultentoonstelling (t/m 10 januari) in het Scryption over chocoladeletters.

Utrecht

Een Nederlandse avonturier, Jan Maria Schuver, trok in de vorige eeuw door Afrika. Temidden van zandstormen, hongerige leeuwen en dodelijke tsétsévliegen probeerde hij te overleven. Het Vertelcollectief leest zondag in het Moluks Historisch Museum voor uit zijn dagboek. Vanaf 8 jaar.

Een meisje wordt gevonden in het bos waar ze een 'beestachtig' bestaan leidt. Ze kan niet praten, eet met haar handen en gedraagt zich verre van ladylike. Eenmaal in de beschaafde wereld moet ze zich aanpassen, maar ze wordt er niet gelukkiger op. Wolvenjong is een dansvoorstelling van Dansend Hart, vanaf 6 jaar, zondag in De Blauwe Zaal.

Zutphen

Kleng, pats, boem, taratata!, kinderboekillustraties van Jan Jutte, t/m 25 april in het Stedelijk Museum.

Meer over