Opmaat jong

Tournee..

Teneeter speelt de eerste twee delen uit Koos Terpstra's Troje Trilogie onder de naam Andromache (14+). Over alles wat oorlog binnen een koninklijke familie teweeg brengt. Vrijdag, zaterdag en woensdag in Nijmegen (Badhuis), dinsdag in Enschede (Concordia).

In Koning van Katoren (8+), een muzikale familievoorstelling, wil Stach koning worden. Zure ministers geven hem onmogelijke opdrachten en dan wordt hij ook nog verliefd. Vrijdag, zaterdag en zondag in Zoetermeer (Stadstheater), dinsdag en woensdag in Leiden (Schouwburg).

Een zekere Florestan is ten onrechte in de gevangenis beland, gelukkig komt de mooie Leonore hem bevrijden, verkleed als man. Frank Groothof bewerkte Beethoven's opera Fidelio (7+) en speelt zelf, samen met Erna Sassen. Vrijdag in Maaseik (Achter de Olmen), zaterdag en zondag in Purmerend (De Purmaryn).

De dag dat mijn broer niet thuis kwam (10+) is geïnspireerd op de belevenissen van Palestijnse acteurs. Door Huis a/d Amstel, zaterdag in Arnhem (Schouwburg), zondag in Utrecht (Rasa).

Vijf mensen ontmoeten elkaar, leren elkaar kennen tot ze door hun wensdromen worden overvallen. Kiosk (9+) is een danstheatervoorstelling van het Hans Hof Ensemble. Zondag in Den Bosch (Pleinzaal), dinsdag en woensdag in Utrecht (Theater Kikker).

Twee broers hebben alles in hun huis zelf gemaakt. Knappe koppen zijn het, maar ze willen steeds meer weten. Dat loopt spaak. Het Filiaal maakt er muziektheater van: Gluurhuis (5+). Zaterdag in Etten-Leur (De Nobelaer), zondag in Enschede (Twentse Schouwburg), woensdag in Alkmaar (De Vest).

Buitelende hormonen, natte en heldhaftige dromen, te warme broeken en een groot verlangen in Co-Starring (12+) door het Muztheater. Vrijdag in Druten (Agora), zaterdag in Nijmegen (Steigertheater).

Van slapen ga je dromen en in een droom doe je rare dingen. Slaapzaken (3+), een dansvoorstelling voor kleuters. Vrijdag in Groningen (Kruithuis), zondag in Enschede (Schouwburg), woensdag in Den Haag (Pierrot).

Hoe laat je een boom zingen of een vogel appels leggen? Vlinderen (4+) is een kleutervoorstelling van Silvia Andringa. Zondag in Harderwijk (St. Catharinakapel), woensdag in Meppel (Ogterop).

In een kelder wordt het archief opgeknaagd door een horde grijze muizen. De beheerder gaat ze te lijf. De Indringer (7+), poppentheater door Theater Gnaffel. Zondag in Helmond (Speelhuis), woensdag in Zevenaar (Bommersheuf).

Twee broers zijn na de dood van hun moeder niet alleen wezen, ze zijn ook nog onterfd. Hoe moeten ze verder? Geld (8+) door Sonnevanck, zondag in Hoorn (Het Park), woensdag in Groningen (Kruithuis).

De zorgen van Mama Pia verdwijnen als sneeuw voor de zon als ze een jonge merel vindt. Mama Pia (4+) van Teatro Munganga. Zondag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), woensdag in Zaltbommel (De Poorterij).

Off Side (16+) van Made in da Shade is gebaseerd op het verhaal van een jonge Algerijnse terrorist die bloedige aanslagen pleegde in de Parijse metro. Vrijdag in Utrecht (Huis a/d Werf), zaterdag in Rotterdam (Nighttown).

Amsterdam

De geest van laat maar waaien (8+) is een muzikaal sprookje over Jelle en Titia en hun toekomstdromen. Met Cox Habbema, Gerda Havertong e.a. De tekst is van Robert Long, de muziek van Laurens van Rooyen. Op 11 en 12 december in de Stadsschouwburg.

Het Antwerpse Paleis speelt in De Brakke Grond een tweeluik over liefde en inspiratie. In Zee Mineur (14+) gelooft een schrijver niet meer in de liefde (zaterdag) en in Zee Majeur (9+) wil zijn vrouw geen woorden maar liefde (zondag).

Nita Liem, voorheen choreografe bij Artisjok Nultwintig, maakte met de spelers die met haar meegingen Hier ben ik (16+), een nieuw begin. Vanavond, vrijdag en zaterdag in De Melkweg.

Met de musici van het filmorkest Max Tak vertelt René Groothof een verhaal van Peter Vos over het paradijs, liefde, dood en fantasie. De Dromer staat vanavond, vrijdag en zaterdag in De Krakeling.

Den Haag

Pinokkio als familiemusical met Frank Hoelen, Els Bongers, Ben Cramer en een tiental kinderen. Van 12 t/m 20 december in het Lucent Danstheater, wisselend om 14 en 19 uur.

Meer over