Opmaat Jong

Tournee..

Het Introdans Ensemble voor de Jeugd viert zijn 10-jarig bestaan met het programma Feest! met duetten van Ek en Naharin en een nieuw ballet van Nils Christe. Zondagmiddag in Haarlem (Stadsschouwburg), dinsdag om 16 uur in Venlo (De Maaspoort), woensdag om 15 uur in Winterswijk (Schouwburg de Storm).

Een vakantie op een Franse camping loopt uit op een onderhuidse stroom pesterijen. Gras (12+) door Het Syndicaat, regie Daniëlle Wagenaar. Vrijdag in Amsterdam (De Krakeling), dinsdag in Drachten (De Lawei), woensdag in Enschede (Twentse Schouwburg).

In een merkwaardige bus, beschilderd met spoken en draken, kun je ouderwets griezelen. De Griezelbus staat vrijdag in Deventer, bij Kinderboekwinkel De Zwarte Hond en woensdag in Amsterdam, bij het Ostadetheater. Vanaf 8 jaar.

Ga jij maar golven tellen, zeggen de mensen tegen Malle. Maar Malle raakt de tel kwijt. Anderland door theatergroep Maccus naar de gelijknamige novelle van Paul Biegel. Vanaf 6 jaar. Zondag in Leiden (LAKtheater), woensdag in Groningen (Kruithuis).

Opa Freek gaat zomaar ineens dood. Het geharrewar over de erfenis zet alles op zijn kop. Een vijand van niks van Tjeerd Bisschof bij Huis a/d Amstel. Vanaf 8 jaar. Vandaag t/m zondag in Amsterdam (Huis a/d Amsteltheater), woensdag in Drachten (De Lawei).

Katharina is een kreng, haar zus Bianca een plaatje. Iedereen wil met Bianca trouwen, maar dat mag pas als Katharina is getrouwd. Kreng van Xynix is een opera voor iedereen vanaf 7 jaar. Zaterdag in Culemborg (De Fransche School), zondag in Eindhoven (Stadsschouwburg), woensdag in Amsterdam (De Meervaart).

De zwarte kater Nero is de baas op de boerderij. Zelfs als hij op reis gaat, kan niemand tegen hem op. Nero Corleone is een maffiadrama op vestzakformaat van Speeltheater Edam. Vanaf 5 jaar. Zaterdag in Heemstede (Bibliotheek), zondag in Amsterdam (Brakke Grond), woensdag (16 uur) in Drachten (De Lawei).

Alkmaar

Een groot Kinderboekenweekfeest, zaterdag vanaf 12 uur in De Vest. Met een boekenmarkt, theater, muziek en voorleesbeurten door de schrijvers Koos Meinderts, Leonie Kooiker en Addo Stuur.

Amstelveen

Volgens het stramien van het bekende sprookje, maar met meer aandacht voor de zieleroerselen van de figuren, schreef Wim Hofman Klein Duimpje. Theatergroep Het Filiaal bouwde dat boek om tot muziektheater, De Kleinste Thuis. Vanaf 6 jaar. Zaterdag en zondag in het Poppentheater.

Amsterdam

Mariken woont met een oude man en zijn geit. Op een dag komt ze in de stad en loopt de Duvel tegen het lijf. Met alle gevolgen vandien. Inèz Derksen bewerkte het gelijknamige boek van Peter van Gestel. Vanaf 8 jaar. Dinsdag en woensdag in De Brakke Grond.

Fred en Ramon vinden dat ze een ongelukkige jeugd hebben gehad en willen daarom geld zien van hun vader. Hij weigert, dus gaan de jongens dwarsliggen. Würz speelt Onder Controle (16+) van Ernest van der Kwast en Jorg Schellekens in regie van Jules Terlingen. Van 14 t/m 27 oktober in de Schram Studio's, Grasweg 35. Reserveren tel. 020-6201250.

Wat doe je als je beste vriend ineens met een ander omgaat? Of als je ene vriend je andere niet mag? Moet je kiezen of delen? Lasso, een komedie van Jeugdtheater Sonnevanck met hartverscheurende countrymuziek. Vanaf 6 jaar. Woensdag try-out in het Ostadetheater.

Heb je altijd haast of is de tijd een grote zee waarin je eindeloos kan zwemmen? Wat is de tijd? Kun je hem stilzetten? Kun je reizen in de tijd? Kijkdozen, schilderijen, video's en foto's in Tijdstappen, een tentoonstelling in De Krakeling.

In een stationnetje wonen Sjef en Sjaan. Op een ochtend zit er een meisje met een grote koffer. Niemand weet waar ze vandaan komt of waar ze naar toe moet. Het Station (tekst Roel Adam, regie Liesbeth Coltof) door Huis a/d Amstel. Vanaf 5 jaar. Zondag in de Krakeling.

Maastricht

In een oerwoud wonen twee verwilderde mannen. Ze hebben geen eten en geen geweten. Maar als ze een baby vinden, openbaart zich een oerdrift tot verzorgen. Loot/Bonheur speelt Kabaal voor publiek vanaf 6 jaar. Zondag in Theater Kumulus.

Roosendaal

Meezingen en vreemde geluiden maken met saxofonist Rolf Delfos en pianist Huub de Vriend in De dinosaurus in 't bos, een muzikaal programma voor kinderen van 5 tot 10 jaar, woensdag om 14.30 uur in Het Verkadehuis.

Rotterdam

De interculturele jongerentheatergroep Rotterdams Lef speelt Scoren (14+), op 18 en 19 oktober in Hal 4. Over een groep jongeren die ideeën levert aan een modeontwerpster die hen gouden bergen belooft maar haar belofte niet houdt.

De merkwaardige meneer Tingeling uit het boek 'Tingeling & Totus' van K. Michel verbaast zich letterlijk over álles. Tingeling (12+) door het Onafhankelijk Toneel, t/m 24 oktober, woensdag t/m zaterdag om 20 uur en zondag om 15 uur in het OT Theater.

Wie zijn jouw helden? Is het een popzanger of iemand van televisie? Je kunt je idool schilderen, dansen of spelen, dinsdag van 10 tot 16 uur bij de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (Calandstraat 7). Opgeven kan nog tot 15 oktober, tel. 010-4361366.

Zaandam

Wiseguys is het geestige, dramatische portret van een groep jongeren op straat. Hoe banen zij zich een weg door het bestaan? Een succes in Engeland, nu gespeeld door het Muztheater. Vanaf 12 jaar. Dinsdag en woensdag (première) in het Zaantheater.

Meer over