Opmaat jong

Een dame achter de kinderwagen, een zwerver, een jogger, een man met een cadeau. De weg van de wagen van de dame die viel (4+) van Hussaarts & Van Lohuizen is een muzikaal en theatraal beeldverhaal, opgebouwd als een puzzel....

Zaterdag in Enschede (Twentse Schouwburg), zondag in Haarlem (Toneelschuur), woensdag in Alkmaar (De Vest).

Een meisje is vermoord, de dader is spoorloos. Maar dat is niet het enige mysterie in Maanvirus (9+) van Theater Artemis, tekst en regie Moniek Merkx. Zondag in Amsterdam (Brakke Grond), woensdag in Amstelveen (Posthuistheater).

Over een dorp en de mensen die er wonen laat Peter Zegveld van alles zien en horen in Ons Dorp (6+), door middel van objecten, projectie, animatie en veel actie. Vanavond in Enschede (Twentse Schouwburg), zondag in Hoorn (Het Park).

Bij de kapper komen er allerlei geheimen naar buiten, zeker als de schaar de weg niet meer weet. Kap salon Knipscheer (6+) is puur slapsticktheater. Zondag in Maastricht (Theater Kumulus), woensdag in Harderwijk (Catharinakapel).

De zorgen van Mama Pia verdwijnen als sneeuw voor de zon als ze een jonge merel vindt en ineens iets anders aan haar hoofd heeft. Mama Pia (4+) van Teatro Munganga. Zaterdag in Zaltbommel (De Poorterij), zondag in Schagen (Scagontheater).

Twee broers hebben alles in hun huis zelf gemaakt. Ze willen steeds meer weten en dat loopt spaak. Het Filiaal maakt er muziektheater van: Gluurhuis (5+). Zondag in Purmerend (Wijkcentrum Zuidpool), woensdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater).

Een jong Indiaans meisje zit opgescheept met de naam Zwakke, maar ze weet dat zij ooit een groot leider zal worden. Hoe moet zij haar stam overtuigen? De Vuurdoop (9+) van Inez Derksen, zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), zondag in Eindhoven (Plaza Futura).

Zes choreografieën over Nederland in Polderkolder door Introdans Ensemble voor de Jeugd, zondagmiddag in Leeuwarden (De Harmonie), 21 februari in Meppel (Ogterop).

Het scheppingsverhaal van Haydn ('Die Schöpfung') in een versie voor de jeugd door Orkest van de Achttiende Eeuw en het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Frans Brüggen. Vanavond om 19 uur in Groningen (De Oosterpoort), zaterdag om 19.30 uur in Nijmegen (De Vereeniging), zondag om 11 uur in Utrecht (Vredenburg) en zondag om 16 uur in Enschede (Muziekcentrum).

Amsterdam

Een dag in een snackbar waar sterke verhalen, flauwe grappen en grove woorden de sfeer bepalen. Buffo Operamakers maakte er een opera van: Patatje Oorlog (15+). Vanavond, vrijdag en zaterdag in De Brakke Grond.

Buitelende hormonen, natte en heldhaftige dromen en een groot verlangen in Co-Starring (12+) door het Muztheater. Een theatersolo met live muziek. Vanavond en vrijdag in De Krakeling.

Over een brugwachter, een meisje en een onverwachte bezoeker gaat De Tolbrug (14+) door Het Paleis, vanavond, vrijdag en zaterdag in Theater Bellevue.

In een kelder wordt het archief opgeknaagd door een horde grijze muizen. De beheerder gaat ze te lijf. De Indringer (7+), poppentheater door Theater Gnaffel. Woensdag in de Meervaart.

Zondag om 15 uur een 'jeugdconcert' in het Concertgebouw. Het Concertgebouworkest o.l.v. Leonard Slatkin speelt o.a. Schilderijen van een tentoonstelling van Moesorgski, waarvoor jonge kunstenaars elf schilderijen hebben gemaakt, die te zien zijn op een videoscherm.

'Koning Midas heeft ezelsoren' is een kinderconcert, geschreven door Imme Dros, met Harrie Geelen als verteller. De muziek is van Wouter van Bemmel. Met o.a. de pianiste Marjès Benoist en Michiel Weidner op cello. Zondag om 13.30 en 15.30 uur in het Concertgebouw.

Dordrecht

Zondag in Kunstmin presenteert het bureau Kunst & Cultuur van PJ Partners i.s.m. de Popunie een Jongerentheaterdag met fragmenten uit theater-, cabaret- en muziekprogramma's voor de jeugd. Van 13.30 tot 22 uur.

Haarlem

In een oerwoud van afval wonen twee verwilderde mannen. Ze hebben geen eten en geen geweten. Maar als ze een baby vinden openbaart zich een oerdrift tot verzorgen. Kabaal (6+) door Loot/ Bonheur, zondag in de Toneelschuur.

Leeuwarden

In het Princessehof beginnen kinderen op 16 februari aan een stad van klei die helemaal voldoet aan hun wensen. Stad in aanbouw! zal groeien tot en met 20 april, waarna op 21 april de officiële opening is.

Tilburg

Het Salonorkest Da Capo speelt 'Peter en de Wolf' en 'Carnaval der Dieren', zondag om 14.30 uur in de Concertzaal.

Utrecht

Al was hij een baron, hij schaamde zich niet om er flink op los te fantaseren. Baron van Münch hausen (8+) door van Peter Drost en Loek Beumer, zaterdag in de Stadsschouwburg.

Vlaardingen

Florestan is verdwenen, hij is opgepakt en gevangen gezet. Zijn dappere vrouw verzint een list en dringt, verkleed als man, de gevangenis binnen. Frank Groothof en Erna Sassen zetten Verdi's opera Fidelio (8+) naar hun hand. Zaterdag en zondag in de Stadsgehoorzaal.

Meer over