OPMAAT JONG

Opus One met De Trullenhoedster, een avontuur van Ollie B. Bommel en Tom Poes. Zondag om 15 uur in Cultureel Centrum Amstelveen een speciale voorstelling mét doventolk....

Tournee

In een barre winter zit een vader met zijn twee zonen gevangen op een ijsschots. Overleven ze of zullen ze verdrinken? Peter de Graef schreef Drijfijs, gebaseerd op een historisch verhaal, voor Huis a/d Amstel. Vanaf 10 jaar. Vrijdag en zaterdag in Amsterdam (De Krakeling), zondag in Maastricht (Theater Kumulus).

Twee aan twee zitten ze in de cel, beschuldigd van moord op een kind. Zelf zijn ze nog niet eens volwassen. Ze zitten opgescheept met elkaar en met hun verleden. Overkill is een voorstelling van Het Syndicaat, geregisseerd door Daniëlle Wagenaar. Vanaf 12 jaar. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in Den Haag (Pierrot).

De Vuurvogel is een kinderopera op basis van een Russisch sprookje over een paard dat wijze raad geeft. Op 18 november in Heemstede (Het Oude Slot), 22 november in Rotterdam (Theater Zuidplein).

Ze hebben niet veel meer, de gelovige oude dame die met één been in de hemel staat, haar buurvrouw met dat eeuwige breiwerk of de enige heer op de afdeling. Altijd zondag is een familievoorstelling van Stichting Kroost over de vergrijzing. Regie: Cas Enklaar. Zondag in Nijmegen (De Lindenberg), woensdag in Zeewolde (De Arcade).

Alba, een meisje tussen barbie en beha, is in het verkeerde gezin geboren. Liever had ze bij de buren willen wonen. Maar het liefst is ze bij oma, ver van haar moeder. Flessenpost van Jeugdtheater Sonnevanck, regie: Flora Verbrugge. Vanaf 8 jaar. Zondag in Den Bosch (Bis), woensdag in Dordrecht (Kunstmin).

In de keuken van de Dubbels is alles dubbel schoon, dubbel netjes en dubbel opgeruimd. Maar als Dwars arriveert loopt alles in de soep. Dubbeldwars is een voorstelling van Danstheater DEE, vanaf 4 jaar. Zondag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), woensdag in Amsterdam (Theater Holendrecht).

Hakim houdt van smoesjes. Maar kinderen, vaders en moeders, opa's en oma's ook. Smoesjes is een voorstelling voor iedereen die wel eens een smoesje vertelt. Met muziek, theater en dans. Vanaf 4 jaar. Zondag in Zutphen (De Hanzehof), woensdag in Gorinchem (De Nieuwe Doelen).

Amsterdam

In een stationnetje aan de rand van de wereld wonen Sjef en Sjaan. Het is er altijd stil en er gebeurt niets. Op een ochtend zit er een meisje met een grote koffer. Niemand weet waar ze vandaan komt of waar ze naar toe moet. Het Station (tekst Roel Adam, regie Liesbeth Coltof) is een voorstelling van Huis a/d Amstel. Vanaf 5 jaar. Zondag (première) en woensdag in De Krakeling.

Theatergroep Buffo wil een jong publiek laten kennismaken met opera. In Hot Hands, de eerste basketball-opera, zien we drie aankomende basketballers die dromen van driepunters, smashes, en de beste shootingguard te zijn. Vanaf 8 jaar. Zondagmiddag en -avond in De Brakke Grond.

Wat moet een misdadig koningspaar met een doodgoed dochtertje? Het meisje is haar leven niet zeker, vooral niet als haar vader zijn zinnen heeft gezet op een goed hart. De dochter van de boevenkoning van Wederzijds is een opgetogen komedie over de misdaad. Vanaf 8 jaar. Vrijdag en zaterdag in De Krakeling.

In het Joods Historisch Museum zondag tussen 13.30 en 15 uur een kinderrondleiding, Met pillen, pantoffels en pyjama op pad. . .

In De Krakeling t/m 29 november de beeldende kunsttentoonstelling De Ruziestoel: zes kunstenaars maakten een Ruziestoel, geïnspireerd op het boek 'De blauwe stoel, de ruziestoel' van Imme Dros en Harry Geelen.

Je eigen droomwoonplek bouwen. Dat kan zondag 15 november in de Beurs van Berlage, waar Stichting Bouwen in de Beurs een architectuurworkshop houdt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Onder begeleiding van een echte architect kan iedereen een maquette bouwen. Informatie tel. 071-5177311.

Kids house, een kinder houseparty, elke woensdag van 14 tot 19 uur in het Roothaanhuis, met echte dj's én een clown of goochelaar.

Arnhem

Zaterdag van 14 tot 15.30 uur in het Historisch Museum Het Burgerweeshuis een workshop over archeologie en de geschiedenis van Arnhem. Reserveren noodzakelijk, tel. 026-3512431.

Dordrecht

In het Dordrechts Museum elke woensdag- en zaterdagmiddag van 14 tot 16 uur (tot half januari) een kinderatelier, waar je een idee kan krijgen van de manier waarop Arent de Gelder ooit les kreeg van Rembrandt

Leiden

Opblaashelden van De Meekers gaat over een stel videohelden die zich moeten bewijzen in het spelletje van iemand anders. Ze zijn net zo kwetsbaar als iedereen. Een choreografie van Arthur Rosenfeld. Zondag in Laktheater.

Rotterdam

Gebr. gaat over een jongen die in het dagboek van zijn overleden broer onthutsende zaken over zichzelf leest. Dat hij van jongens houdt bijvoorbeeld, en dat hij zo vaak liegt. Peter Sonneveld bewerkte het boek van Ted van Lieshout. Vanavond t/m 21 november in de Schouwburg.

De Kruik van Het Waterhuis is een theatrale samenwerking tussen Marokko en Nederland. De komische muzikale eenakter over een prachtige kruik die op mysterieuze wijze gebroken is, wordt gespeeld door een Marokkaanse en een Nederlandse acteur. Regie: Roel Twijnstra. Vanaf 4 jaar. Op vrijdag, zaterdag en zondag in Museum Boijmans Van Beuningen.

In Zaal de Unie zondag om 14.30 uur Kijk & Luister met een demonstratie van een politiehond, tekenfilms, liedjes en poëzie.

Utrecht

Hij is een chagrijnige goochelaar met een grote verdwijntruc, zij een opgewekte assistente. Samen hebben ze een zoon. De goochelaar is beeldend geluidstheater van Peter Zegveld. Vanaf 6 jaar. Zondag in de Stadsschouwburg.

Twee Keizers is een theatrale, muzikale vertelling door Xynix, op muziek van Loevendie en Merkies. Zondag om 11 en 14 uur in Muziekcentrum Vredenburg.

Meer over