Opmaat Jong

Tournee..

Ga jij maar golven tellen, zeggen de mensen tegen Malle. Maar Malle raakt de tel kwijt. Anderland door Maccus is gebaseerd op een novelle van Paul Biegel. Vanaf 6 jaar. Zondag in Delft (Maccustheater), woensdag in Drachten (De Lawei).

Drie oude mannetjes ontvangen op een dag een brief dat hun leven op is. Ze schrijven een brief terug: wij gaan eeuwig leven. Van drie oude mannetjes die niet dood wilden is een gezongen toneelstuk van Suzanne van Lohuizen en Josee Hussaerts. Met live muzikale begeleiding. Vanaf 6 jaar. Zondag in Haarlem (Toneelschuur), woensdag in Amsterdam (Meervaart).

Opa Freek is ineens dood. Frans kende zijn opa eigenlijk niet goed. Maar het geharrewar over de erfenis zet alles op zijn kop. Een vijand van niks van Tjeerd Bisschof bij Huis a/d Amstel. Vanaf 8 jaar. Vrijdag in Amsterdam (Meervaart), zondag in IJmuiden (Witte Theater).

Drie kinderen zijn altijd alleen thuis, hun ouders werken en hebben het druk. Op een dag komt er een vriendinnetje mee. Ze wil ook een bord voor Victor, maar die is nergens te zien. Victor & ik van Bodil de la Parra door Theater Artemis. Vanaf 7 jaar. Zaterdag in Vught (De Speeldoos), zondag in Groningen (Grand Theatre).

Katharina is een kreng, haar zus Bianca een plaatje. Iedereen wil met Bianca trouwen, maar dat mag pas als Katharina is getrouwd. Kreng is een operabewerking van Shakespeare's Getemde feeks door Xynix. Vanaf 7 jaar. Vrijdag in Oegstgeest (Rijnlands Lyceum), zondag in Tilburg (De Concertzaal), woensdag in Panningen (C.C.Helden).

De zwarte kater Nero is de baas op de boerderij. Zelfs als hij op reis gaat, kan niemand tegen hem op. Nero Corleone is een maffiadrama op vestzakformaat van Speeltheater Edam. Vanaf 5 jaar. Zondag in Amsterdam (De Krakeling), woensdag in Alkmaar (De Vest).

Kraanvogel leert vliegen is de nieuwe vertelvoorstelling van Martin Mens. Met poppen, objecten en zijn stem vertelt hij in samenspraak met de kinderen zijn verhaal. Vanaf 6 jaar. Zondag in Assen (De Kolk), woensdag in Oudenbosch (Fideï en Arti).

Amsterdam

Hannah probeert tevergeefs op te boksen tegen een engel, haar overleden broertje Han. 'Han is nog altijd onder ons', zegt haar moeder. HannaH, vanaf 8 jaar, regie: Inez Derksen. Vrijdag in De Krakeling.

Opblaashelden van De Meekers gaat over een stel videohelden die zich moeten bewijzen in het spelletje van iemand anders. Een choreografie van Arthur Rosenfeld. Vanaf 8 jaar. Zaterdag in De Krakeling.

Tot en met 14 november is er een Klankspeeltuin in De IJsbreker, bedoeld om kinderen van 7 tot 13 jaar kennis te laten maken met de wereld van stilte, geluid, muziek en soundscape.

In een stationnetje aan de rand van de wereld wonen Sjef en Sjaan. Het is er altijd stil en er gebeurt niets. Op een ochtend zit er een meisje met een grote koffer. Het Station (tekst Roel Adam, regie Liesbeth Coltof) door Huis a/d Amstel. Vanaf 5 jaar. Woensdag in De Krakeling.

Zondag in het Concertgebouw twee kinderconcerten, om 13.30 uur en 15.30 uur. Drie muzikanten (bassist Ernst Glerum, slagwerker Han Bennink en pianist Michiel Borstlap) met kriebelende zondagse kleren gaan op zoek naar hun eerste muzikale ervaringen: de muziek van hun ouders, de muziek die ze in de kerk hoorden en de muziek op school.

Breda

'Jij bent mijn cadeau/ Ik ben jouw cadeau/ En nu gaan we lol maken/ Uitpakken maar.' Strikken (4+) is een dansvoorstelling door De Stilte over twee vriendinnen, die hun vriendschap uitpakken. Zondag in het Chassé Theater.

Groningen

De vakantie op een Franse camping, begonnen om de familiebanden strakker aan te halen, loopt uit op een onderhuidse stroom pesterijen. Gras is een voorstelling van Het Syndicaat, regie Daniëlle Wagenaar. Vanaf 12 jaar. Vanavond in Het Kruithuis.

Hilversum

In het NAA Omroepmuseum (Oude Amersfoortseweg 121) t/m 9 januari 2000 Mediakids, een tentoonstelling met de 'mooiste kinderprogramma's op radio en televisie', toen en nu.

Maassluis

Acht kunstenaars bouwden een beeld van de Ruziestoel, zoals die staat beschreven in een boek van Imme Dros. Van een stalen apenskeletstoel tot een 'ruziestoel' die zelf ruzie lijkt te hebben. Tot en met 31 oktober in het Gemeentemuseum.

Rotterdam

De merkwaardige meneer Tingeling uit het boek 'Tingeling & Totus' van K. Michel verbaast zich letterlijk over álles. In Tingeling (12+) van het Onafhankelijk Toneel maakt regisseur Gerrit Timmers gebruik van live video om de gedachten van Tingeling te laten zien. Tot en met 24 oktober, woensdag t/m zaterdag om 20 uur en zondag om 15 uur.

In de lijn van het bekende sprookje, maar met meer aandacht voor de zieleroerselen van de figuren, schreef Wim Hofman 'Klein Duimpje'. Theatergroep Het Filiaal bouwde dat boek om tot muziektheater, De Kleinste Thuis. Vanaf 6 jaar. Zondag in het Zuidpleintheater.

Utrecht

Koning B regeert over een land met krimpende grenzen. Tot overmaat van ramp hoort hij dat hij moet sterven. Dat wil hij alleen als hij dat zelf beslist. Een vertelvoorstelling van het Vlaamse Theater 42, vanaf 9 jaar. Zondag in de Blauwe Zaal.

Meer over