Opmaat Jong

Tournee..

Over afscheid nemen, verlies en de dood gaat Eindtijd (14+), een jongerenvoorstelling van Danstheater Aya. Vrijdag en zaterdag in Amsterdam (De Krakeling), woensdag in Tilburg (Schouwburg).

In plaats van één vader heeft Else-Marie er zeven. Ze schaamt zich dood als ze haar van school komen halen. Poppenspeler Theo Terra maakte na 8 jaar zijn succesvoorstelling Zeven Vadertjes (4+) opnieuw. Zaterdag in Etten-Leur (De Nobelaer), zondag in Deventer (Schouwburg), woensdag in Zaltbommel (De Poorterij).

Jimmy's opa werkte ooit in het circus. Samen vertonen ze in het bejaardenhuis gevaarlijke kunsten en moeilijke trucs. Poppentheater Theo Terra speelt Circus (4+), vrijdag in Harderwijk (Catharinakapel), woensdag in Den Helder (De Kampanje).

Bij de kapper komen er allerlei geheimen naar buiten, zeker als de schaar de weg niet meer weet. Kapsalon Knipscheer (6+) is puur slap stick theater. Zondag in Amsterdam (De Krakeling), woensdag in Boxmeer (Weijertheater).

In Koning van Katoren (8+), een muzikale familievoorstelling, wil Stach koning worden. Zure ministers geven hem onmogelijke opdrachten en dan wordt hij ook nog verliefd. Vrijdag in Harderwijk (Cultureel Centrum), zaterdag en zondag laatste voorstellingen in Arnhem (Schouwburg).

Florestan is verdwenen, hij is opgepakt en gevangen gezet. Zijn dappere vrouw verzint een list en dringt, verkleed als man, de gevangenis binnen. Frank Grooothof zette Verdi's opera Fidelio (6+) naar zijn hand. Zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), zondag in Baarn (De Speeldoos), woensdag in Winschoten (De Klinker).

Over onvoorwaardelijke broederliefde gaat Tikkie blauwe ogen (7+). Vijf broertjes van drie moeders en één vader werken in papa's timmerwerkplaats. Regie: Rob Vriens. Zondag in Gouda ('t Gouwe Huis), maandag in Amsterdam (De Meervaart), woensdag in Dordrecht (Kunstmin).

Een meisje is vermoord, de dader is spoorloos. Maar dat is niet het enige mysterie in Maanvirus (9+) van Theater Artemis, tekst en regie Moniek Merkx. Vrijdag in Waalwijk (De Leest), zondag in Groningen (Grand Theatre).

Jongerentheatergroep DOX met Lonesome Cowboy (12+), een mix van dans, beeld en beweging over het thema eenzaamheid. Vanavond in Amsterdam (De Krakeling), vrijdag en zaterdag in Den Haag (Volksbuurtmuseum), zondag in Amstelveen (De Griffioen).

Twee broers hebben alles in hun huis zelf gemaakt. Knappe koppen zijn het, ze willen steeds meer weten. Dat loopt spaak. Het Filiaal maakt er muziektheater van: Gluurhuis (5+). Zaterdag in Oss (De Lievekamp), zondag in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

In een kelder wordt het archief opgeknaagd door een horde grijze muizen. De beheerder gaat ze te lijf. De Indringer (7+), poppentheater door Theater Gnaffel. Zaterdag en zondag in Amstelveen (Poppentheater), woensdag in Hoek van Holland (De Hoekstee).

Een ijsbeertje reist naar de Noordpool om bij zijn tante te wonen, maar liever blijft hij waar hij is. Itoek het ijsbeertje (4+) van poppenspeelster Virga Lipman. Zondag in Leiden (LAKtheater), woensdag in Amsterdam (Ostadetheater).

Amsterdam

Een jong Indiaans meisje zit opgescheept met de naam Zwakke, maar ze weet dat zij ooit een groot leider zal worden. Hoe moet zij haar stam overtuigen? De Vuurdoop (9+) is een nieuwe voorstelling van Inez Derksen naar het gelijknamige boek. Vanavond, vrijdag, zaterdag en zondag in De Brakke Grond.

Over een dorp en de mensen die er wonen laat Peter Zegveld van alles zien en horen in Ons Dorp (6+), een voorstelling met objecten, projectie, animatie en veel actie. Zondag en maandag in De Meervaart.

Vijf jongeren proberen zich overeind te houden in een kille, ongeïnteresseerde wereld. Huis aan de Amstel spiegelde zich aan de werkelijkheid in Vijf. Geen Sprookje (12+), geregisseerd door Liesbeth Coltof. Vrijdag te zien in Huis aan de Amsteltheater.

Laatste voorstelling van Mix4Kids door Introdans Ensemble voor de Jeugd, zondag om 14 uur in de Stadsschouwburg.

Wim Kerkhove, vast bespeler van de poppenkast op de Dam, neemt zondag afscheid met hoogtepunten uit zijn repertoire. Poppentheater Pantijn, om 14, 15 en 16 uur.

Delft

Twee broers zijn na de dood van hun moeder niet alleen wezen, ze zijn ook nog onterfd. Hoe moeten ze verder? Geld (8+) door Sonnevanck. Zondag in De Veste.

Den Haag

Bij de Francis Bacon-expositie biedt het Gemeentemuseum een speciaal jongerenprogramma, waaronder de workshops 'Griezels', 'The devil in me' en 'Shoot: Bacon-fotocabine'. Een Bacon-kijkwijzer op www.bacon.nl.

Purmerend

Met het filmorkest Max Tak vertelt René Groothof een verhaal van Peter Vos over het paradijs, liefde en dood. De Dromer (6+), zondag in De Purmaryn.

Meer over