OPMAAT JONG

Tournee Kleine Sofie en Lange wapper is een klassieker onder de jeugdboeken. De doodzieke Sofie zoekt steun bij haar brutale pop Wapper die haar de wereld laat zien....

Het overbekende sprookje van Assepoes, het verschoppelingetje dat verandert in een prinses, oogt in de toneelversie van Theater Teneeter als nieuw. Heleen Verburg schreef een klinkende tekst. Vanaf 6 jaar. Laatste voorstellingen: zaterdag in Doetinchem (Amphion), zondag in Nijmegen (Het Badhuis).

Theatergroep Maccus neemt De Meiden van Genet in reprise. Het griezelige ritueel tussen twee dienstmeisjes lijkt een onschuldig kinderspel. Regisseur Jos van Kan geeft het stuk een verrassende draai. Vanaf 10 jaar. Donderdag in Amsterdam (De Krakeling), vrijdag in Arnhem (Schouwburg).

De opera Boris Godoenov van Moesorgski gaat over de verwikkelingen aan het hof van de Russische tsaar. Net als hij deed met eerdere opera's vertolkt Frank Groothof alle rollen. De tekst is van Imme Dros. Zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), zondag in Deventer (De Leeuwenbrug).

50 Leerlingen van Jeugdtheaterschool Zuid-Holland spelen en zingen in De Rode Ballon, een musical voor de hele familie. Vanaf 6 jaar. Vrijdag in Apeldoorn (Orpheus), zaterdag en zondag in Amsterdam (De Meervaart).

In het magazijn van een winkelketen scheppen tien jonge mensen hun eigen wereld. De een droomt van een succesvolle carrière, een ander vindt werken maar niks. Semilla wordt gespeeld door Nultwintig. Vanaf 12 jaar. Donderdag in Bodegraven (Evertshuis), zaterdag in Sneek (Amicitia).

Amsterdam

Familieopera (vanaf vijf jaar) 'De Glazen Ui: Waar, of waar... is de grote tovenaar?' o.l.v. Kerry Woodward, regie Anne Haenen met muziek van Mozart, Rossini, De Falla, Gershwin en Woodwart, zondag om 11 uur in de Kleine Zaal.

Tan Crone (piano), Eleonore Pameijer (fluit) en Daniël Esser (cello) met 'Vanuit de jonge Mozart', een klassiek programma voor kinderen, zondag om 11.30 en 14.15 uur in de Beurs van Berlage.

Zes jongens wachten in de klas op de nieuwe leraar om deze vervolgens zo snel mogelijk 'af te maken'. Als er helemaal geen leraar opduikt, gaan ze om de beurt lesgeven. Het Ostade Theater en Toneelgroep Europa presenteren Klassevijand van Nigel Williams, première vanavond in het Van Ostadetheater, daar t/m 1 februari.

Clip! speelt zich af in de wereld van de videoclips. Opwindend, maar ook ontluisterend leeg. Een band verzeilt in een televisietoestel en wordt tussen alle zenders heen en weer gezapt. Een theatraal concert voor kinderen vanaf 7 jaar met o.a. Vera Vingerhoeds op altsax. Zondag twee concerten in Bellevue, om 15 en 19 uur.

Herkules is de nieuwe jongerenvoorstelling van Toneelgroep Amsterdam, gespeeld door twaalf jongeren van 15 tot 20 jaar. Een eigentijdse versie van de Herkules-mythe, geschreven door Oscar van Woensel, geregisseerd door Hein van der Heijden. Herkules, zoon van Zeus, krijgt van zijn stiefmoeder Hera twaalf onmogelijke, zware opdrachten. Tot en met 24 januari in het Transformatorhuis.

Den Bosch

Drie broers dromen in een morsige keuken over zichzelf als helden. Hun vader heeft het huis verlaten en daar zitten ze dan, de luie donders. Bizon & Zn is een voorstelling van Theater Artemis. Een tekst van Pauline Mol, geregisseerd door Moniek Merkx. Vanaf 8 jaar. Zaterdag en zondag in Prekerspoort.

Haarlem

VOF de Kunst heeft definitief voor het kinderrepertoire gekozen. Ik ben lekker stout is het tweede kinder-popconcert, met weer veel ruimte voor teksten van Annie Schmidt. Vijf kwartier zingen, neuriën, schrikken, lachen en tussendoor gewoon naar de wc. Erik van Muiswinkel, tekstschrijver van de hit 'Kopje Koffie', praat het geheel op vrolijke kindertoon aan elkaar. Op 25 januari in de Stadsschouwburg om 13.30 en 16 uur.

Utrecht

Arthur en Olivier zijn vrienden, maar als de een kakelt over meiden, is de ander niet geïnteresseerd. Sneeuwstorm gaat over vriendschap. Het is het eerste avondvullende toneelstuk van jeugdboekenschrijfster Veronica Hazelhoff. Vanaf 10 jaar. Vrijdag, zaterdag en zondag laatste voorstellingen in De Paardenkathedraal.

Groningen

Ieder meisje wil wel Assepoes zijn. Drie danseressen wringen zich in haar jurk, in haar schoenen, maar de rol past hen geen van drieën. Geen Assepoes is een gedanst sprookje door Dansend Hart. Vanaf 7 jaar. Woensdag in 't Kruithuis.

Leiden

Het stripfiguur Kuifje figureert als gids op de tentoonstelling Naar Tibet met Kuifje in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Naast de originele tekeningen die Hergé maakte voor het stripalbum 'Kuifje in Tibet', zijn originele gebedsmolens, reliekschrijnen, rolschilderingen en dodenboeken te zien. Samen moeten ze inzicht geven in het landschap, het klimaat, de cultuur en de geschiedenis van Tibet. Tot en met 3 augustus.

Rotterdam

In de familievoorstelling Robin Hood van Jeugdtheater Hofplein ligt de nadruk op de liefde tussen de dappere Robin, een volksjongen, en Vrouwe Marianne. Met medewerking van Michiel Kerbosch, Don van Dijke en tientallen (oud)leerlingen van de Jeugdtheaterschool. Louis Lemaire regisseerde, de muziek is van Ton Scherpenzeel. Tot en met 15 februari in het Hofpleintheater.

In de kindergalerie van het Museum voor Volkenkunde een tentoonstelling van vijftig schuddebollen uit de verzameling van Korrie van der Meer, afkomstig uit de hele wereld. Een schuddebol is een bol met water waarin het begint te sneeuwen zodra je hem op zijn kop houdt. Tot en met 1 maart.

Meer over