Opmaat jong

Tournee..

In een oerwoud van afval wonen twee verwilderde mannen. Ze hebben geen eten en geen geweten. Maar als ze een baby vinden openbaart zich een oerdrift tot verzorgen. Loot/Bonheur neemt Kabaal (6+) in reprise. Zondag in Amsterdam (De Krakeling), woensdag in Drachten (De Lawei).

Een meisje is vermoord, de dader is spoorloos. Maar dat is niet het enige mysterie in Maanvirus (9+) van Theater Artemis, tekst en regie Moniek Merkx. Zaterdag in Purmerend (Purmarijn), zondag in Rotterdam (Schouwburg).

Een Indiaans meisje weet dat zij ooit een groot leider zal worden. Hoe moet zij haar stam overtuigen? De Vuurdoop (9+) van Inez Derksen. Vrijdag in Amsterdam (De Meervaart), zondag in Gouda ('t Gouwe Huis).

In Lastig Portret (7+) wordt de schilderes stapelverliefd op de poserende baron. Zondag in Den Bosch (Theater Bis), woensdag in Goes ('t Beest).

Koen is een jongen die het moeilijk heeft en niet wil deugen. Hij is de held in H!T (7+), een rockopera door Theater Artemis met drie acteurs en live muziek. Zaterdag in Spijkenisse (De Stoep), zondag in Kampen (Stadsgehoorzaal).

Florestan is verdwenen, hij is opgepakt en gevangen gezet. Zijn dappere vrouw verzint een list en dringt, verkleed als man, de gevangenis binnen. Frank Grooothof zette Verdi's opera Fidelio (8+) naar zijn hand. Zondag in Hoofddorp (De Meerse), woensdag in Franeker (De Koornbeurs).

Bonte is een grondspecialist. Niemand weet zoveel van zand. Tot hij de vondst van zijn leven doet. Grondmonsters (3+) van Cees Brandt, zaterdag in Wageningen (Junushoff), zondag in Deventer (Theater Bouwkunde), woensdag in Helmond ('t Speelhuis).

Een ijsbeertje reist met zijn vader naar de Noordpool. Zelf bleef hij liever waar hij was. Itoek het ijsbeertje (4+) van poppenspeelster Virga Lipman. Vrijdag in Amstelveen (Poppentheater), woensdag in Roosendaal (De Kring).

Een meisje beleeft de dolste avonturen terwijl ze bladert in een metershoog prentenboek. Ik teken wat ik wil was 15 jaar geleden een groot succes, het Speeltheater brengt nu een remake. Vanavond in Amsterdam (De Krakeling), zaterdag in Heemskerk (De Cirkel), zondag in Amsterdam (De Brakke Grond).

Amsterdam

Het Syndicaat presenteert Scheur, een (muzikale) voorstelling over eenzaamheid en isolement, 9, 10 en 11 maart in het Gasthuis.

Zondag in het Pianola Museum (Westerstraat 106) vanaf 13 uur een kinderconcert met spookvingers die piano spelen.

In de Stadsschouwburg vanmiddag Tante en het wonderkind (5+) door Sylvia Alberts en Eric Beekes en zaterdagmiddag Droomwolken (5+) over een koffer boordevol liedjes, door Eric Beekes.

Een prachtpop en een lappenpop bivakkeren samen in de kelder van een speelgoedwinkel. Dan belandt een derde pop in de duisternis. Brekebeen (4+) van Theatergroep Hobo, woensdag in De Krakeling.

De Klankspeeltuin is terug in De IJsbreker: al huppelend, kruipend of trommelend kun je allerhande klanken en geluiden veroorzaken. Tot en met 1 april, op zondag en woensdag van 13.30 tot 15.30 uur; ook op 8 en 9 maart (www.klankspeeltuin.nl).

Delft

Mooie kleren, scooter, mobieltje, je wilt het hebben, allemaal. Maar al dat geld? Straf (12+) van Theater Maccus is muziektheater over jongeren achter slot en grendel. Vrijdag en zaterdag in het Maccustheater.

Den Haag

Bij de Francis Bacon-expositie biedt het Gemeentemuseum een jongerenprogramma, waaronder de workshops 'Griezels' en 'The devil in me'. Een Bacon-kijkwijzer op www.bacon.nl.

Eindhoven

Een familieconcert door Het Brabants Orkest o.l.v. Hans Leenders m.m.v. Martijne van Dijk (altsaxofoon), Lestari en Alexander Scholtes (piano) en Johan Fostier (gitaar) met Ibert, Saint-Saëns en Rodrigo, zondag om 14.15 uur in het Muziekcentrum.

Haarlem

The Stones is het indrukwekkende verhaal van twee jongens die uit baldadigheid stenen naar auto's gooien. Met rampzalige gevolgen. Door het Muztheater, vanavond, vrijdag en zaterdag in De Toneelschuur.

Otterlo

Nog tot en met zondag in het Kröller-Müller Museum de tentoonstelling Wijd open ogen, waarin beelden en schilderijen worden gepresenteerd aan de hand van thema's als Licht en Schaduw, Vormen en Bouwen, Spiegeling en Beweging.

Rotterdam

In De Doelen zaterdag De Grote Muziekdag met workshops in alle muziekstijlen voor muzikanten van 12 tot 20 jaar. Ook met een informatiemarkt en inloopworkshops muziek en dans. Vanaf 9.30 uur (www.loam.nl).

Het lied van Don Quichot is de voorjaarsproductie van Jeugdtheater Hofplein. Een jongen in Peru denkt Don Quichot te zijn en reist met een schrijver van dorp tot dorp. Vanavond t/m 6 mei in het Hofpleintheater.

Tilburg

De vleermuis 'kijkt' met zijn oren en spinnen hebben meer dan twee ogen. Je weet niet wat je ziet: een tentoonstelling over kijken, gezichtsbedrog en visuele verleiding. In het Noordbrabants Natuurmuseum, t/m 30 september.

IJsselstein

Op de tentoonstelling Stap in een schilderij in het Stadsmuseum kunnen kinderen vanaf 8 jaar opdrachten uitwerken die te maken hebben met het dagelijks leven in de 17de eeuw. Tot en met 29 april.

Meer over